versie: 1.087 - sinds 2001
  • Nieuws

Bob Los, erkend talent

Categorie: Freelancer
Geplaatst door 3ddy

Amsterdam - Een paar weken geleden won de getalenteerde Bob Los op het KLIK Animation Festival de Best Animated Virtual Reality 2017 prijs met zijn creatie: In Memory. Het idee voor In Memory begon langzaam toen Bob een Oculus DK2 leende van school om mee te experimenteren. De beperkte bewegingsruimte die men daarmee had inspireerde me tot het ontwerpen van het mechanisme die ervoor zorgde dat het bolletje groter of kleiner werd afhankelijk van de afstand van je hoofd. Toen de eerste versie van dit mechanisme stond begon hij pas na te denken over een verhaal.

'The medium is the message' was en is een quote die veel door zijn hoofd ging wanneer hij iets voor VR maakte. Wat vertelt VR als medium? Rechtvaardigt zijn verhaal het gebruik van VR? De mogelijkheid om lichaamsbeweging te gebruiken via Roomscale VR werd het leidende element voor het verhaal van In Memory.

Om de experience te bouwen heeft hij de Unity engine gebruikt. Veel playtests met een vroeg prototype volgden, stukje voor stukje werd toegevoegd, enkele wijzigen en daarna weer opnieuw testen. Ondertussen was hij conceptueel bezig en is het verhaal meerdere malen verandert. Een van de grootste uitdagingen was om mensen op subtiele wijze te laten snappen wat de bedoeling is zonder het letterlijk uit te leggen. In Memory is niet 100% interactief als een game, maar ook niet volledig passief zoals een film. Het zweeft er tussenin. Uiteraard waren er ook de nodige performance uitdagingen: framerate soepel houden, geen blauwe laadschermen tussendoor, want dat breekt de suspense of disbelief en het belichten van de diorama's.

Het is een rond verhaal geworden van ongeveer 10 minuten. Het haalt thema's als verlangen, gemis en realiteit aan. Met name dat laatste thema is iets waar VR zich zeer goed voor leent. Door het betrekken van de lichaamsbeweging van de deelnemer vertelt In Memory op unieke wijze een verhaal, alleen mogelijk via roomscale VR.Het project werd vertoond in Los Angeles tijdens Kaleidoscope's FIRST LOOK en won zeer recent de Frankie voor Best Animated Virtual Reality op het KLIK! Festival. Om deze erkenning te krijgen voor zijn ideeen over het vertellen van verhalen in VR is fantastisch!

In het dagelijks leven is Bob te vinden achter zijn computer, werkend aan nieuwe projecten of bezig met freelance klussen. Maar ook in het bos, aan het strand, inspiratie aan het opdoen (Heel cliché, volgens zijn eigen woorden). Sinds kort hangt hij ook meer en meer aan een klimmuur. Een echte, niet een virtuele.

Iets creëeren vindt Bob een van de allerleukste dingen om te doen en met VR is dat nog een stuk leuker geworden: Niet langer kijk je door een venster (je monitor) naar de wereld die je aan het scheppen bent, maar je sta staat er voor je gevoel echt ín. Daarnaast ervaart hij graag de dingen die anderen maken zoals: boeken, games, films, series, VR projecten en animaties. Maar ook verdwalen in de smalle straatjes van Venetië of de weersomstandigheden van de Schotse hooglanden aan den lijve ondervinden zijn dingen waar Bob zich graag mee bezighoudt.

Bob Los is freelance 3D animator en eigenaar van BLAV Alumni van de HKU waar hij onder andere heeft meegewerkt aan HOUT. Zijn afstudeerwerk was Veranderingen.

Meer op Vimeo


BEKEKEN: 1593 REACTIES:0 DATUM: 4 NOVEMBER 2017
Animatietuin 2 verhuurt voordelige plek voor freelancer (125 euro)
Categorie: Bedrijven
Geplaatst door: 3ddy
Xsens MVN Animate 2018
Categorie: Bedrijven
Geplaatst door: 3ddy
Job Joris en Marieke geselecteerd voor Ultrakorte animatiefilms 2018
Categorie: Filmfonds
Geplaatst door: 3ddy
Meesters aan het werk: House of Secrets
Categorie: Bedrijven
Geplaatst door: 3ddy
Advertentie

Reageren via 3dhype?

Aanmelden

Registreren
3dhype is de onafhankelijke 3D community voor Nederlandstalige 3D-artiesten. 3dhype is de schakel tussen 3D-bedrijven, 3D-artiesten, studenten, enthousiasten, software fabrikanten en leveranciers.
©2001 - 2018 3dhype.com - Alle rechten voorbehouden.
Powered by: Ubuntu Apache PHP MySQL Tango
3dhype is een product van 3ddy.
Voorpagina
Nieuws
Vacatures
Bedrijven
Aanmelden
Contact
Galerij
Forum
Adverteren
Privacy Policy