thumbnail

Mudbox 2011 in een goede richting

Door: Edwin van het Bolscher, 8 mei 2010 Mudbox 2011 is een prima opvolger van zijn voorganger. Ondertussen mag Mudbox dan nog steeds geen Zbrush zijn, de essentiele elementen komen er zo langzamerhand in. Er zijn twee videos op youtube geplaatst om een kleine indruk te geven wat er vanaf dit moment mogelijk is in Mudbox. Het unieke stempelen waarmee Zbrush als eerste mee kwam, is nu ook in Mudbox, samen met het transformeren van bijvoorbeeld ledematen.

Een paar voordelen van Mudbox, ten opzichte van Zbrush:
- De interface van Mudbox is een stuk eenvoudiger en is snel te leren als men al enige ervaring heeft in een ander 3D pakket, zoals een 3ds Max, of een Maya.

- Mudbox heeft een soort 3D stempel, die ik nog niet eerder hebt gezien in Zbrush. Als de stempel voorradig is op de Autodesk site, of als ze makkelijk zelf te maken zijn dan zijn neuzen en oren met een simpele klik snel te creeren.

Enkele nadelen van Mudbox ten opzichte van Zbrush:
- Mudbox is duurder in de aanschaf op langer termijn. De inkoop is nagenoeg gelijk aan die van Zbrush, maar Zbrush heeft na de eerste aankoop elke nieuwe versie gratis beschikbaar gesteld voor de licentiehouder.
- Zbrush is elke keer net een stapje voor met nieuwe technieken, al is de 3D stempel wel een mooi stapje van Mudbox. Mudbox kijkt heel goed naar Zbrush en probeert elke functie te kopieren. Zbrush komt binnenkort met animatiefunctionaliteit.
- Zbrush heeft een soort bone-systeem in zich zitten, waarbij sindskort ook spieren op aangebracht kan worden.

Het kopen van een van deze pakketten is natuurlijk een overweging. Mudbox en Zbrush passen ieders prima in elke pipeline. Het is een kwestie van smaak en gemak.
7897 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Edwin van het Bolscher

Edwin van het Bolscher is founder, developer en hoofdredacteur van 3dhype.

Populaire onderwerpen

Dutch-Speaking Meetup op BCON23

SOEP - Happy Ship

Eerste Nederlandstalige Community Bijeenkomst tijdens BCON 2023

Futuristische technologieën en inclusiviteit centraal bij FMX 2023

Interview met Patrick Chin - Dr. Panda

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten