thumbnail

Oprichting 3D NL (stereoscopie)

Door: Edwin van het Bolscher, 2 juni 2010 Op 9 juni a.s. zal tijdens het Media Park Jaarcongres in Hilversum het platform 3D NL worden aangekondigd. 3D NL wordt opgezet met de belangrijke partijen in de sector en is een initiatief van stichting iMMovator. 3D NL brengt organisaties en bedrijven samen die in Nederland betrokken zijn bij de ontwikkeling, productie, postproductie, uitzending, distributie en vertoning van 3D-producties. Daarnaast richt 3D NL zich ook op de makers van 3D apparatuur en 3D schermen en hun verkoopkanalen. 3D NL brengt deze partijen bij elkaar voor kennisuitwisseling, overleg en het stimuleren van Nederlandse producties in 3D (stereoscopie).

3D (stereoscopie) ontwikkelingen
Op het gebied van techniek zijn veel 3D ontwikkelingen internationaal gestart. De fabrikanten van 3D televisies zijn inmiddels ook in Nederland begonnen met publiekscampagnes. De eerste 3D televisie uitzendingen hebben plaatsgevonden. Op het gebied van 3D opnametechniek wordt inmiddels in Nederland de eerste expertise opgebouwd. Het onderwerp 3D wordt besproken binnen bestaande kennisnetwerken als het Ketenoverleg Digitale Televisie, de Dutch Guild of Multimedia Engineers en het netwerk van regisseurs. Bijzonder is dat 3D zowel de wereld van film, van televisie, van gaming en animatie bezighoudt en aan elkaar verbindt. Er is echter geen plek waar de verschillende sectoren die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de 3D industrie in Nederland elkaar kunnen treffen. Het 3D NL platform wil daarin een coördinerende en stimulerende rol vervullen.

Wat zijn de activiteiten van 3D NL?
# Het platform zal opgezet worden door iMMovator Cross Media Netwerk, dat eerder het Ketenoverleg Digitale Televisie en de Dutch Media Hub heeft opgezet. Het op te richten platform 3D NL zal een agenda van activiteiten opstellen samen met de belangrijkste spelers op dit gebied. Activiteiten zullen zijn: Uitwisseling informatie over techniek, standaarden, marktontwikkelingen
# Kennisopbouw en -uitwisseling over gebruik van AV in film- en mediaproducties
# Organiseren/coördineren/promoten van bijeenkomsten, workshops gericht op de opbouw van 3D-expertise, waaronder het organiseren van 3D Dagen in november 2010
# Toegang tot opleidingen, overleg tussen sector en opleidingen over curricula, stages, etc
# Stimuleren van Nederlandse 3D-producties
# Promotie van Nederlandse 3D producties naar het publiek, o.a. door het ontwikkelen van een showreel/3D demokanaal met Nederlandse 3D producties, uit te zenden via onder meer het 3D demokanaal van Astra.
# Promotie van Nederlandse 3D industrie internationaal

iMMovator roept bedrijven en organisaties op zich bij 3D NL aan te melden per email naar 3dnl@immovator.nl.
6976 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Edwin van het Bolscher

Edwin van het Bolscher is founder, developer en hoofdredacteur van 3dhype.

Populaire onderwerpen

Corridor Crew: vergeten Disney's Magic Prisma met Paul Debevec

Post Panic stopt

Xsens: een beetje Silicon Valley in Enschede

Steeds meer bedrijven tegen AI

Substrate: De volgende revolutionaire stap in shaders

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten