thumbnail

Playgrounds Festival Tilburg was groot succes

Door: Edwin van het Bolscher, 9 oktober 2010 Gisteren ben ik samen met PGabriel naar het Playgrounds Festival in Tilburg geweest. Het Festival wat ooit in een klein zaaltje plaatsvond is nu uitgegroeid tot een uit de kluiten gewassen show waarbij Nationaal en Internationaal talent onder de aandacht wordt gebracht.

Het publiek is voor 90% student, studerende in de Multimedia richting met een gemiddelde leeftijd van rond de 22 jaar (gokje), maar des ondanks een mooi opgezet programma wat lekker losjes overkomt. Een prima dag om eens een andere kijk te krijgen op je eigen werk.

Veel animaties die langs kwamen hadden toch wel een Arti-Farty gehalte waardoor Sintel van de Blender Foundation
toch wel een beetje naast de pot pieste. Toch werd Ton Roosendaal uitgenodigd om zijn verhaal te vertellen over Open Source, Blender en natuurlijk Sintel, de reden voor mij om eens langs te komen. Na het afspelen van de film mocht Ton een hartelijk applaus ontvangen.

De Awards
Fons Schiedon won met zijn animatie de Best Dutch Motion Design Award, waarbij het de Blender Foundation versloeg. Fons heeft een flinke historie als regisseur in animatie en heeft tal van animaties online staan. Maar als we dichterbij kijken, zien we ook dat hij richting de organisatie neigt.

Een nog grotere verrassing was toch wel Tim Smit. De jongen die we allemaal kennen van de Pizza en 50 euro, waarmee hij met een videocopilot filmpje in De Wereld Draait Doorrr kwam. Deze keer liet hij niet heel veel anders zien en won dan toch weer:

Jammer dat zo'n Festival helaas niet door dit soort namaak heen kan kijken. Er zat namelijk genoeg talent in diezelfde pool.

Het Evenement
Het geheel van Playgrounds straalt een launchy sfeer uit en heeft daarmee mijn hart wel gewonnen. De locatie van het spektakel is midden in het bruisende hart van Tilburg waarmee het directe verbinding heeft met de nabijgelegen horeca gelegenheden. Met de tegenwoordig professionele organisatie straalt het evenement gewoon nog een studenten-cosi uit. Relaxed en zeer behapbaar, maar waarom alles in het Engels. Natuurlijk staat het, maar wanneer 99% van de bezoekers Nederlands zijn, ga je het toch niet omgooien voor die 1%.
Alle bedrijven die iets te vertellen hadden, hadden een vroegere samenwerking waardoor de kliek van het Playground Festival erg duidelijk werd. Het omhelzen van de sprekers en het constant positief refereren naar elkaar was niet subtiel te noemen.

Dit jaar werd er nauwelijks een tech-praatje gehouden. Een uurtje gevuld met animatie-tips, render-tips of cameravoering bleef helaas uit. Toch zou het belangrijk zijn voor zo'n festival, want de grootste speerpunt is toch wel animatie.
Ook de presentatie tijdens binnenkomst was wat rommelig. Voordat ik naar binnen kon/mocht moest ik eerst mijn uitgeprinte ticket inwisselen voor een heus polsbandje, maar dat moest wel buitenom bij een loket.
Het programma wist ik ergens te vinden bij een rommelig koffietafeltje, en de zaal vond ik door een voorbijganger te vragen. Later op de dag zag ik dat er ergens schuin bij de ingang een standje stond met een student die “standby”stond. Een verwelkoming met een sturing en een boekje zou op zijn minst handig zijn geweest.

De toekomst
De toekomst van het Playgrounds Festival ziet er rooskleurig uit. Binnenkort gaan ze in samenwerking met Adobe (hopelijk heet Adobe dan hetzelfde) ergens in Amsterdam een tweede locatie opzetten. Of het nu heel anders wordt, of dat het een kopie gaat worden is voor zover nog onbekend. Playgrounds heeft de ingrediënten voor een succesvol evenement en dat kan alleen maar beter worden.
5226 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Edwin van het Bolscher

Edwin van het Bolscher is founder, developer en hoofdredacteur van 3dhype.

Populaire onderwerpen

Corridor Crew: vergeten Disney's Magic Prisma met Paul Debevec

Post Panic stopt

Xsens: een beetje Silicon Valley in Enschede

Steeds meer bedrijven tegen AI

Substrate: De volgende revolutionaire stap in shaders

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten