thumbnail

Nederland in de frontlinie infanteriesimulatie

Door: Edwin van het Bolscher, 16 november 2012 Defensie gaat verder met de ontwikkeling van een virtual reality simulator voor het trainen van infanteristen, de te voet vechtende militairen. Defensie en medeontwikkelaar Re-lion Group tekenden hiervoor gisteren een intentieverklaring op de beurs van de Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid.

Van de Virtual Infantry Trainer bestaat inmiddels een demonstratiemodel. Met de overeenkomst is besloten een eerste prototype te ontwikkelen. De simulator bestaat uit een speciaal pak met een bril die militairen in een levensecht gesimuleerde omgeving plaatst, virtual reality.

Projectiebril
Hiermee kunnen militairen oefenen in een grote lege ruimte, bijvoorbeeld een gymzaal, terwijl de deelnemers een willekeurige andere omgeving zien en zelfs ervaren. Het pak zit vol met sensoren en bekabeling. De sensoren registreren de bewegingen en lichaamshouding die worden vertaald naar de virtuele omgeving. Dit betekent dat deelnemers elkaar niet echt zien tijdens zon oefening. De projectiebril schotelt ze namelijk een computeranimatie van elkaar voor.

Onuitputtelijk
Het grootste voordeel van het systeem is dat in korte tijd een vrijwel onuitputtelijke hoeveelheid trainingsscenario's kan worden opgeroepen. Van de meest uiteenlopende omgevingen tot culturen en tegenstanders. Zelfs de rol van willekeurige voorbijgangers kan worden geprogrammeerd. Die laatste rol is tijdens conventionele trainingen niet of nauwelijks realistisch na te bootsen. Dit terwijl de rol van deze hoogst onvoorspelbare factor in hedendaagse missies juist toeneemt.

Voorop
Al met al kunnen oefeningen veel beter worden toegesneden op actuele situaties en is meer variatie mogelijk is. Ook is het mobiele systeem bijna overal inzetbaar. Voor het trainen van voer- en vliegtuigbemanningen worden dergelijke simulatoren wereldwijd al gebruikt. Maar op het gebied van oefensimulatoren voor infanterie loopt Nederland voorop.

Origineel artikel: http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2012/11/16/46200738/Nederland_in_de_frontlinie_infanteriesimulatie
9047 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Edwin van het Bolscher

Edwin van het Bolscher is founder, developer en hoofdredacteur van 3dhype.

Populaire onderwerpen

Corridor Crew: vergeten Disney's Magic Prisma met Paul Debevec

Kunstenbond maakt zich grote zorgen verkiezing

Blender onbereikbaar door DDOS aanval (update 4)

Substrate: De volgende revolutionaire stap in shaders

Rik Schutte - Spider-man: Into the Spider-Verse

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten