thumbnail

Hectic Electric wint VNAP VFX Award!

Door: Edwin van het Bolscher, 2 oktober 2013 Op woensdag 2 oktober is tijdens het Nederlands Film Festival voor het eerst de prijs voor de beste visual effects in een Nederlandse speelfilm uitgereikt. De award ging naar Hectic Electric voor hun werk aan de film 'Koning van Katoren'.

De prijs werd uitgereikt door de Vereniging van Nederlandse Animatieproducenten (VNAP) met het doel aandacht te vestigen op het groeiende belang van VFX in speelfilms en de hoge kwaliteit van het werk van de Nederlandse VFX professionals.
Voor hun werk in 'Hoe duur was de suiker' kreeg Planet X FX de speciale juryprijs. Dezelfde jury kende een eervolle vermelding toe aan Storm Post Production voor de effecten in de film 'App'.


Hectic Electric supervisor Julius Horsthuis neemt VNAP VFX Award in ontvangst

De afgelopen jaren is het gebruik van digitale visuel effecten (VFX) in speelfilms enorm toegenomen. Veel van deze effecten zijn voor de kijker onzichtbaar. Maar zonder deze vaak ingewikkelde ingrepen zou het publiek totaal andere films voorgeschoteld krijgen. Ondanks dat de VFX al jaren voor veel Nederlandse films het verschil maken tussen slagen of falen, was er nog geen prijs voor deze discipline.
Volgend jaar wordt er op het Nederlands Film festival een special gewijd aan VFX.

De VNAP behartigt de belangen van animatieproducenten en spant zich in de animatie discipline in de volle breedte - van motion graphic design en game-animatie tot tv-series en animatie speelfilms - te professionaliseren en stimuleren.


Julius Hortshuis presenteert zijn VNAP VFX Award op de rode loper

Juryrapport
Winnaar van de VNAP VFX prijs is voor Hectic Electric voor Koning van Katoren
Koning van Katoren is de film die volgens de jury van alle films dit jaar de grootste diversiteit en het grootste aantal aan visuele effecten bevat. Dit is de film waarbij de makers van de VFX technisch het verst zijn gegaan: naast 2D en twee-en-een-half-D compositing-werk en complete 3D assets voor set extensions zijn er zelfs indrukwekkende bewegende kerken en een 3D 'creature' gemaakt. De visual effects zijn daarmee niet enkel ondersteunend maar soms zelfs het onderwerp van de film.

VFX Breakdown Koning van Katoren


Eervolle vermelding voor Storm Postproduction voor App
App bevat een groot aantal VFX scènes die het verhaal goed ondersteunen.Vooral het digitaal aanzetten van de explosies verhoogt de intensiteit van de scènes. Deze effecten zijn naadloos uitgevoerd en daarom verdienen de makers ervan een eervole vermelding.

Juryprijs voor Planet X - FX voor 'Hoe Duur Was De Suiker'
Volgens de jury is dit een mooi voorbeeld van een film waar de VFX voor een groot deel bestaan uit set extensions die het verhaal goed ondersteunen. Dit doen zij door zeer effectief te helpen de sfeer en tijdimpressie neer te zetten. De kwaliteit is dermate hoog dat deze voor de kijker onzichtbaar zijn. En dus destemeer reden voor de jury om deze te belonen met een speciale juryprijs.
12407 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Edwin van het Bolscher

Edwin van het Bolscher is founder, developer en hoofdredacteur van 3dhype.

Populaire onderwerpen

Corridor Crew: vergeten Disney's Magic Prisma met Paul Debevec

Post Panic stopt

Substrate: De volgende revolutionaire stap in shaders

Steeds meer bedrijven tegen AI

Interview met Justin van der Lek - Weta Digital

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten