thumbnail

NMTrix: Vernieuwing en verbreding in 2014

Door: Edwin van het Bolscher, 29 november 2013 In het achttiende jaar van haar bestaan gaat NMTrix nieuwe stappen zetten. Waar tot nu toe de focus bijna volledig lag op het maken van 3d-animatie in opdracht, zal de studio zich steeds meer gaan richten op productontwikkeling en het maken van eigen producties in samenwerking met regisseurs en artiesten van buiten. 'Een logische ontwikkeling, stelt eigenaar Patrick Nijman. Je roest vast als je niet blijft evolueren.

NMTrix begon halverwege de jaren negentig als New Media Trix, in de tijd dat het internet begon door te breken en we inderdaad nog konden spreken van 'nieuwe media'. Ondernemer en techneut Nijman maakte aanvankelijk websites en interactieve businesscards, maar toen de creatief Michael Visser in dienst kwam, specialiseerden ze zich al snel in 3d-animatie. Later werd het nog specifieker: karakteranimatie. Ook de naam veranderde en werd NMTrix Animation Studios. Van twee man in een groeide het door naar een volledige studio waar wordt gewerkt aan tv-commercials, kindertelevisie, videomarketing en nog vele meer projecten waarin 3d-animatie centraal staat. En NMTrix blijft zich ontwikkelen.

De afgelopen jaren zagen we een aantal ontwikkelingen die van invloed zijn op het wel en wee van de studio, zegt Nijman. De crisis had zijn weerslag in de reclame- en communicatiebranche, waar een deel van onze opdrachten vandaan komt. De vraag uit die hoek loopt al een paar jaar terug. Wij spelen hier op in door onze bedrijfsstructuur aan te passen. We zijn steeds meer voor televisie en educatieve doeleinden gaan produceren, waardoor we steeds minder afhankelijk zijn geworden van reclame.

Het liefst zou Nijman zoveel mogelijk mensen in vaste dienst hebben, maar het aanbod van werk is daar tegenwoordig te onregelmatig voor. Daarom is het aantal mensen met een langlopend contract teruggebracht en wordt meer en meer op projectbasis samengewerkt met animatoren en andere creatieven van buiten. Deze ontwikkeling zal zich ook in 2014 doorzetten en sluit mooi aan bij een andere wens die we hebben: ons palet verbreden. We kunnen dan in nog meer stijlen visualiseren en animeren.

De ontwikkeling valt bovendien samen met het moment waarop regisseur en art-director Michael Visser nieuwe uitdagingen gaat zoeken. Na vijftien jaar wil hij wel eens in een nieuwe werkomgeving aan de slag. Dat vind ik op zich jammer - hij levert geweldig werk - maar ik begrijp en respecteer het natuurlijk wel. We zullen in de toekomst waarschijnlijk nog mooie dingen met Michael gaan maken, maar dan op projectbasis.

Naast verbreding van het palet kiest NMTrix ook voor een verbreding van de catalogus: het gaat meer aan productontwikkeling doen. De vraag naar 3d-animatie komt niet meer alleen uit de reclame, de vraag verbreedt zich. Zo werken we steeds vaker voor opdrachtgevers uit de academische, industriële, medische en farmaceutische wereld. We zien ook een toenemende vraag naar applicaties waarin 3d een rol speelt. Bijvoorbeeld educatieve apps voor tablets, nieuwe toepassingen van augmented reality en online videomarketing. We hebben een aantal programmeurs in huis die enthousiast bezig zijn met de ontwikkeling van een aantal interessante nieuwe producten, die we zelf en voor partners hebben bedacht en gaan exploiteren. Hiermee worden nog minder afhankelijk van externe opdrachtgevers en geven we onszelf nieuwe creatieve uitdagingen voor de toekomst.

Bovendien willen we vaker gaan optreden als producent voor de vele kwalitatief hoogstaande schrijvers, regisseurs, animators, compositors en muzikanten die momenteel als ZZP'er of in een kleine VOF werken en het producentenwerk graag aan een ander laten. Dat is erg interessant voor iedereen die een goed concept heeft en zich voornamelijk wil bezighouden met de artistieke kant van het project. Wij kunnen dan onze jarenlange ervaring en onze doorontwikkelde pipeline ter beschikking stellen. Daarmee kunnen ze snel schakelen en is een continue kwaliteit gegarandeerd. Ik nodig iedereen die geïnteresseerd is om met ons nieuwe projecten te beginnen van harte uit om eens op de koffie te komen. Ik bekijk graag samen met hen en ons team of we tot mooie producties kunnen komen.
10490 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Edwin van het Bolscher

Edwin van het Bolscher is founder, developer en hoofdredacteur van 3dhype.

Populaire onderwerpen

Bruisend festival Exposure presenteert nieuwe lichting creatief talent van HKU

Blenderheads Episode 6, toekomst Blender

Wil je niet dat Meta AI traint met jouw gegevens? Kom in de benen!

Laat horen wat jij vindt van de verplichte AOV voor ZZP'ers

Substrate: De volgende revolutionaire stap in shaders

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten