thumbnail

2013 - de lijst van 3dhype

Door: Edwin van het Bolscher, 31 december 2013 Aan het einde van het jaar wordt je doodgegooid met lijstjes. En wij kunnen dan ook net achter blijven. De lijst is een samenstelling van gebeurtenissen, animaties en werk vanuit de 3D industrie met als basis Nederland in zijn ruimste zin.
2013 is ondanks de crisis een zeer bevlogen jaar geweest. Op het gebied van nieuwe animaties zijn er heel veel meesterwerken verschenen in Nederland. Een enkel bedrijf heeft zijn faillissement en maar een paar zijn opgehouden met bestaan. Maar er zijn daarentegen ook meer bedrijven bijgekomen. Studenten die na hun studie massaal zich inschrijven bij de kamer van koophandel. De concurrentie is moordend, die ook goede dingen met zich meebrengt.

Bij deze wensen we iedereen een voorspoedig 2014 toe!

195 nieuwsberichten uit de Nederlandse 3D industrie.
3dhype heeft zijn best gedaan om zoveel mogelijk nieuws op 3D gebied in Nederland te oogsten. We zitten dus op een mooi gemiddelde van 1 nieuwsbericht in 2 dagen. Mede dankzij veel bedrijven en instellingen die zich geroepen voelde om nieuws in te sturen werd er een stroom aan vernieuwingen gepubliceerd.

118 bedrijven en freelancers
We hebben gemerkt dat er een behoefte was aan een lijst met bedrijven in Nederland. Studenten en freelancers kwamen standaard met de vraag of er nog bedrijven in zijn/haar buurt waren, bedrijven vroegen zich af of er nog freelancers beschikbaar waren en scholen wisten niet hoe groot of klein de 3D bedrijvigheid van Nederland eigenlijk was.
In 1 jaar tijd hebben we 118 bedrijven en freelancers weten te benaderen. Met de meesten telefonisch contact gehad en informatie over het bedrijf weten te bemachtigen. De reacties waren allemaal positief en zodoende werd de lijst snel langer.
We missen waarschijnlijk nog genoeg bedrijven, en laten we eerlijk zijn, er zijn nog veel meer freelancers. In het jaar 2014 gaan we ervoor zorgen dat de lijst nog completer wordt, wordt de lijst weer opnieuw bekeken en vernieuwd waar nodig. We willen graag alle bedrijven opnemen.

12% van de bedrijven en freelancers steunt 3dhype financieel
Met de ontwikkeling van de bedrijvenlijst is er ook gekeken naar een mogelijkheid om onkosten te dekken. We vroegen elk bedrijf of ze zich betrokken voelde bij 3dhype en of ze een mogelijkheid zagen om 3dhype financieel te steunen. Om het leuk te houden en geen verdere verplichtingen of verwachtingen te creëren, zijn de bedragen zeer laag en betaalbaar gehouden.
We danken 3Dpartners, A2Studio, Alientrick, Brekel, House of Secrets, Lukkien, Motek, NMTrix, Recognize, 3Dimerce, Khitan Digital, PlusOne, Rudy Massar en Xsens voor hun steun van het afgelopen jaar. Met jullie steun hebben we het ook voor elkaar gekregen om op zoveel mogelijk plekken aanwezig te zijn, zoals Het Nederlands Film Festival van 2013 waar we als 3dhype betrokken waren als Jury, het Klik Animatie Film Festival en het Playground Festival en de Vuurproef premiere voor de 3D community in het Spoorwegmuseum. Zonder jullie was het aantal evenementen waar wij aanwezig konden zijn niet zo groot geweest.

Het beste op 3dhype:
Bij deze hebben we een kleine selectie gemaakt van het beste werk dat 3dhype heeft mogen publiceren. Al het werk is geheel in Nederland gemaakt en deze lijst maakt het duidelijk dat de kwaliteit van 3D talent alleen maar aan het toenemen is.

Colorbleed's Coffee Beans
Wellicht niet helemaal eerlijk, aangezien het nog niet gepubliceerd is op 3dhype. Gisterenavond kregen we in de gaten dat Colorbleed weer eens een meesterwerk online zette.


Trippel Trappel
Het is 30 jaar geleden dat er ooit een lange animatie tekenfilm werd gemaakt in Nederland. Trippel Trappel van Anikey Studios brengt een verhaal tot leven wat het geheel in teken staat van Sinterklaas. Al is 99% volledig 2D, Polder Animation kreeg een aantal shots om 3D elementen erin te verwerken. Daar later meer over.

Wil je ook bijdragen aan het voltooiing van deze mooie animatie die vanaf oktober jaren een klassieker gaat worden? Kijk dan op Symbid.nl. Je kunt al steunen vanaf 20 euro, die je ook nog eens terug kan krijgen, met rendement.

Interview met Joel Einhorn


PostPanic Sundays


House of Secrets De Vuurproef


Fube - Life is Beautiful


Interview met Justin van der Lek


Job Joris en Marieke - Mute


NMTrix Forever Mime


Khitan Mao-Lin Liao: Alex


3dhype Jury tijdens VFX Awards Nederlands Film Festival


Koning van Katoren wint VNAP VFX Awards tijdens Nederlands Film Festival


HKU Edwin Schaap: Little Freak


House of Secrets Cruise Patrol


Colorbleed - Mr. Probz


HKU Koen de Mol, Olivier Ballast, Rick Franssen: EndTrip


HKU Joost de Jong, Nick Groeneveld, Jeroen Hoolmans, Michael Koning: Gracht


Interview met Bastiaan Koch


Jochem Aarts (Realizm) in Expose 11 met Abandoned Bel Air


Interview met Werner ten Hoeve


Pixar tentoonstelling in Amsterdam
De tentoonstelling van Pixar is dit jaar in Amsterdam geweest.

MediaMonks KLM spaceflight
MediaMonks verzorgde de techniek en het uiterlijk van socialmedia wedstrijd om een ruimtereis te winnen

Colorbleed Supermarket


NMTrix Nick en Simon Julia


PostPanic Startdust
16825 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Edwin van het Bolscher

Edwin van het Bolscher is founder, developer en hoofdredacteur van 3dhype.

Populaire onderwerpen

Corridor Crew: vergeten Disney's Magic Prisma met Paul Debevec

Xsens: een beetje Silicon Valley in Enschede

Post Panic stopt

Steeds meer bedrijven tegen AI

Substrate: De volgende revolutionaire stap in shaders

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten