thumbnail

M. Zoe Trope door waterMelon en DDDKralev

Door: Edwin van het Bolscher, 25 mei 2014 Eind Mei zijn wij (waterMelon) door de Londense illustrator en regiseuse Jo Ratcliff, benaderd om haar te helpen bij het vormgeven en bouwen van haar laatste project genaamd M. Zoe Trope.
Gebaseerd op een combinatie van een eeuwenoude animatie techniek en het gebruik van 3D computer animatie en 3D printing zijn we vol enthousiasme begonnen aan dit experimentele avontuur.

Een zoetrope bestaat in het kort, uit een cylinder met daarop een op reeks van afbeeldingen die op hoge snelheid rond draait. Als de kijker door een smalle gleuf naar deze ronddraaiende afbeeldingen kijkt ontstaat er de illusie van beweging. Voor onze Zoetrope maken we echter gebruik van 3D geprinte modellen en stroboscoop licht om dit effect te bereiken.

Making of Zoetrope (vimeo)


Werkwijze
De eerste stap was het 3D model van Zoe vormgeven aan de hand van Jos character ontwerpen. Als illustrator werkt Jo voornamelijk voor de mode wereld en het was dan ook al snel duidelijk dat een krachtige en sexy catwalk loop-loop het beste bij Zoes persoonlijkheid zou passen. Tijdens het animatie process hebben we geprobeerd zo veel mogelijk creative vrijheid te behouden in beweging en poses, met in ons achterhoofd dat uiteindelijk elke pose wel geprint zou worden. Zo moesten we rekening houden met het feit dat te extreme poses de stevigheid van de modellen zou verminderen.
Na het locken van de animatie was de volgende stap het creeren van een 3D mock-up versie van de zoetrope. Met behulp van deze 3D mock-up konden we experimenteren met de afmetingen en vormgeving van de zoetrope. We kwamen tot ontdekking dat door te varieren met de hoeveel van modellen per cirkel, we verschillende bewegings patronen konden creeren. Zo bestaat de bovenste rij uit 15 modellen en de onderste rij uit 17 modellen. In combinatie met een stroboscoop frequentie van 16 hertz heeft dit als resultaat dat de modellen in tegengestelde richting van elkaar lopen. Elke model is voorzien van een gat ter hoogte van de heupen. Dit gat werd later gebruikt om het model stevig vast te pinnen aan de roterende ondergrond.
Door de schaal van de modellen konden ze niet in een keer geprint worden waardoor elk model is opgesplitst in 3 delen. Het hoofd de romp en de benen zijn na het printen weer aan elkaar gelijmt en daarna voorzichtig met de hand geschilderd.

Making of Animatie (vimeo)


Animatie
Omdat we zo veel plezier hadden gehad aan het hele ontwerp process van de 3D mock-up, vonden we het eigenlijk zonde om daar niet meer uit te halen. De stap was dan ook snel gezet om met onze 3D bestanden nog een mooie animatie van te maken. Dit was het moment dat DDDKralev zich bij het project aansloot. Nadat de animatie en edit waren gelocked heeft Dimitar zich ontvermd over de uiteindelijke visuele stijl van de film. Ten slotte heeft Tamako Suzuki een passende soundtrack gecomponeerd. De film werd tijdens het festival geprojecteerd naast de echte Zoetrope. Het was een mooie toevoeging aan het gehele project en heeft het zelfs gemaakt tot de voorpagina van NOWNESS.

Over waterMelon
WaterMelon is een collectief van animatoren, regisseurs en ontwerpers. Samen werken wij aan een verscheidenheid van projecten waaronder TV-reclames, online animaties en installaties. Onze grote passie voor animatie combineren wij met oude en new technologien om zo te experimenteren en te innoveren.
http://www.water-melon.tv

Over DDDKralev
DDDKralev is de one-man-studio van Dimitar Kralev. Zijn interesse ligt in het maken van foto-realistische beelden en animaties. Hij probeert de balans te vinden tussen de vrijheid van artistieke projecten als M. Zoe Trope en de spannende sfeer van het werken voor klanten zoals SONY, Heineken en Philips.
http://www.dddkralev.com

M. Zoe Trope directors cut
11298 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Edwin van het Bolscher

Edwin van het Bolscher is founder, developer en hoofdredacteur van 3dhype.

Populaire onderwerpen

Bruisend festival Exposure presenteert nieuwe lichting creatief talent van HKU

Blenderheads Episode 6, toekomst Blender

Wil je niet dat Meta AI traint met jouw gegevens? Kom in de benen!

Laat horen wat jij vindt van de verplichte AOV voor ZZP'ers

Substrate: De volgende revolutionaire stap in shaders

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten