Door: Edwin van het Bolscher, 4 augustus 2014 Alpha is een film over het onstaan, vormen, opbloeien en aftakelen van een landschap. Het is een film waarin het landschap de hoofdrol speelt en de kijker meeneemt op een reis door het landschap en zijn verschillende transformaties. Maik Prooj was afgelopen jaar afstudeerder aan de St Joost.
Wat wil Maik de kijker meegeven? De beleving van een wereld binnen film, animatie of videogame stond voor mij altijd al centraal. Het is het gene wat ik als kijker het meest waardeer en waar mijn fascinatie met animatie vandaan komt. Nu ik zelf mijn eigen animaties maak wil ik dat zelfde gevoel bij anderen overbrengen en hun uitnodigen mijn werelden te ervaren, en meegenomen te worden op een reis door een vreemde en onbekende plek. Wat betreft mijn afstudeer project en het gevoel wat ik probeer te communiceren naar de kijker is dat van verwondering. Het is niet mijn bedoeling de hand van de kijker vast te houden, maar eerder vrij te laten in de wereld ik hun presenteer. Het ontdekken en het leggen van links tussen de verschillende elementen is daar een belangrijk element in.
Ik gebruik verschillende symbolieken in kleur, vorm en sounddesign om bepaalde elementen duidelijk te maken aan de kijker. Het belangrijkste voorbeeld daarvan is, de vlam die symbool staat voor het hart van de wereld. Door de vlam direct te linken aan de transformaties van het landschap en deze acties te benadrukken in de sound design in de vorm van een kloppend hart dat reageert op de acties van de vlam. Maar ook op het einde, waar de dood van de vlam het einde van de film betekend. Met andere woorden, zonder de vlam, is er niets.
Ik ben persoonlijk niet iemand die een overduidelijk moraal of sociaal commentaar wil leveren. Dat wil niet zeggen dat er geen boodschap is, of dat het puur om de esthetische kan van de film gaat. De thema's van leven en dood zijn sterk aanwezig binnen de film, en worden verbeeld in de verschillende transformaties van het landschap. Tegen het einde van de film staat het thema van de dood centraal door een vijand die voorkomt vanuit het landschap zelf. Het is als het ware de oneerlijke keerzijde van het leven, en toont aan dat je grootste vijand soms jijzelf bent. Dit onderwerp is heel breed, en kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Dit zal waarschijnlijk ook verschillen per kijker, en voor mij heeft dit ook een specifieke betekenis Stijl en techniek De stijl en techniek die ik heb gekozen voor deze film komen voort uit verschillende ideeën, fascinaties en inspiratiebronnen. Ik ga de film maken door middel van 3D animatie. Dit is iets wat ik sinds het begin van mijn opleiding ambieer om op professioneel niveau te kunnen doen. Ik heb veel moeite gestoken in het opdoen van kennis binnen verschillende 3D animatie software en ben me er over de loop van de opleiding steeds beter mee gaan leren uiten als animator. Het volledige scala aan mogelijkheden die deze techniek bied is vrijwel ongelimiteerd, en ik weet zeker dat ik nog een hoop te leren en ontdekken heb.
Mijn voorliefde voor 3D animatie komt gedeeltelijk voor uit mijn ervaring binnen de programma's en de animaties die ik als kind zag en sinds dien altijd tegenop keek. Het is een hele bewerkelijke vorm van animatie die het toelaat om de wereld die je creëert al vanaf de productie face van alle mogelijke hoeken te zien. Dit is voor mij één van de belangrijkste reden om deze techniek te kiezen. Het bouwen, belichten, textuur aan brengen en animeren van deze omgevingen is waar ik een groot gedeelte van mijn voldoening uit haal. Het tot stand komen en tot leven wekken van mijn eigen werelden.
De low-poly vormgeving die ik heb gekozen voor mijn film heeft ook verschillende redenen. Ik heb altijd een voorliefde gehad voor strakke lijnen, felle kleuren en een cleane vormgeving. Dit heeft denk ik te maken met mijn achtergrond als grafisch ontwerper aangezien ik daar ook 4 jaar voor geleerd heb is dat moeilijk uit mijn systeem te krijgen. Maar de voornaamste reden voor deze vormgeving is toch wel mijn doel om de visuele stijl en animatie stijl aan elkaar te koppelen.
Nawoord. Animatie blijft voor mij een vorm van magie waarmee je de kijker wilt verrassen, verwonderen en raken. Het beleven van een wereld staat daarin bij mij centraal en ik zal er altijd naar streven de kijker die werelden op een andere manier te laten beleven.
Maik is samen met twee medestudenten een bedrijf begonnen genaamd: Scatterbrain Animation. Op dit moment nog geen webpagina beschikbaar, maar contact opnemen kan met de onderstaande gegevens: