Account maken  Inloggen
thumbnail

De Making Of van de Playgrounds Festival leader

Door: Edwin van het Bolscher, 20 november 2014 De directors van OddOne produceerden de leader voor digital arts festival Playgrounds, dat onlangs plaatsvond in Amsterdam en Tilburg. In de surrealistische film staan digitale gereedschappen en typisch Nederlandse creatieve iconen centraal, van landschapsschilders uit de Gouden Eeuw tot aan ontwerpers en animators van nu. Dit is het verhaal achter de leader.

Een jaar geleden vroeg Leon van Rooij, directeur van Playgrounds Festival, OddOne om de leader voor de 2014 editie van het festival in november te produceren. Deze is zeer goed ontvangen in de creatieve community.

Concept voor de leader
De directors van OddOne creëerden een leader die inspeelt op de belevingswereld en het werkveld van de bezoekers: de creatieve programmas waar ze mee werken, die hun dagelijkse Playgrounds zijn en iconen waaraan de sector schatplichtig is. Het idee was om herkenbare attributen uit creatieve software te gebruiken en dat in een Nederlands landschap te plaatsen. Kerry Murphy, mede-oprichter en director bij OddOne: "We wilden een film met een surrealistische interpretatie van de animatie-pipeline. Dali en Yves Tanguy waren een bron van inspiratie voor het surrealistische deel. Voor het Nederlandse landschap wordt verwezen naar de Nederlandse meesters.

Animatie scènes
Elke scène is een verwijzing zijn naar een bepaalde fase in het proces van de creatie van een animatie. De eerste scène gaat in op de muziek voor de leader. De daarop volgende verwijst naar After Effects en de eerste Zoetrope, de scène daarna illustreert het montageproces. De scène die volgt extraheert de kleur uit de tulpen (de fase van kleurcorrectie) en in de laatste scène worden de verschillende aspecten van de leader bij elkaar gebracht.

Windows als overgangen
Er werden timelapses opgenomen in het noorden van Nederland - met in het achterhoofd de inspiratie van Nederlandse meesters - als decor van de scènes. Daarna werden 3D-kunstenaars uitgenodigd te helpen bouwen aan de verschillende constructies. Na het renderen monteerden zij de verschillende scènes samen met 2D motion graphics met de titelanimatie als drijvende kracht. Ze gebruikten het openen en sluiten van schermen als overgangen tussen scènes om het concept duidelijker te maken.

Bekende Nederlandse ontwerpers
Om de namen van de sprekers op de conferentie erin te verwerken, gebruikten ze het Scala Sans lettertype van Martin Majoor, vanwege de rijke Nederlandse typografische geschiedenis. De grafische elementen werden opnieuw geïnspireerd door software attributen, evenals beroemde grafische ontwerpers als Piet Zwart, Dumbar en Wim Crouwel - om de band met de Nederlandse creatieve iconen te voltooien.

De Making of:


De Playgrounds leader:Credits
Directed & produced: OddOne Directors Duo
Creative development: Gabriele Matiotti, Kerry Murphy, Peter van de Riet
Music & sound design: OddOne Audio - Berlin
3D Artists & Compositors: Johannes Matsson, Michiel Krop, Tim van der Wiel, Gabriele Mariotti, Alan Zirpoli, Kerry Murphy
Pre-visualisation: Raphaël Bartels, Gabriele Mariotti, Peter van de Riet
2D Animation: Rob Wienk, Kerry Murphy
Graphic design: Peter van de Riet
Interns: Floris Kruger, Nick van de Steen, Joyce van Soelen
Special thanks: Leon van Rooij, Maarten Gulickx, BKKC, Circus Family, Will Judge
8258 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Edwin van het Bolscher

Edwin van het Bolscher is founder, developer en hoofdredacteur van 3dhype.

Populaire onderwerpen

3ds Max en Maya Indie verschijnt vanaf 7 augustus

Microsoft steunt Blender

Alientrick maakt definitief doorstart

Alientrick gaat voor een doorstart

HKU Paradise Lost

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten