thumbnail

Tweede Kamer buigt zich over Auteursrecht

Door: Edwin van het Bolscher, 9 februari 2015 Morgen tussen 16:15 en 19:00 uur (dinsdag 10 februari) zal de Tweede Kamer gaan praten over de wijzigingen van het Auteursrecht. FNV Kiem heeft namens alle animatoren, visual artists en VFX-professionals een beroep gedaan op de kamerleden een recente wijziging in het wetsvoorstel terug te draaien. 

Wetsvoorstel 
Medio 2012 werd een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Voor de filmsector was een belangrijke wijziging dat er naast de billijke vergoeding voor sommige exploitatievormen ook een proportionele vergoeding werd geïntroduceerd voor de belangrijkste filmmakers (de makers die aan het ontstaan van het filmwerk een wezenlijke bijdrage van scheppend karakter hebben geleverd). 

In de MvT stond dat met belangrijkste makers in ieder geval de filmmuziekauteur, de scenarioschrijver, de hoofdregisseur en de hoofdrol-acteur werd bedoeld, maar ook andere belangrijke filmmakers konden aanspraak maken op een vergoeding. En hiermee leek het wetsvoorstel in elk geval de ruimte te bieden aan de animatoren en andere visual artists om voor deze vergoeding in aanmerking te komen, mits zij een wezenlijke bijdrage van scheppende aard aan een film hebben geleverd.

Nota van Wijzigingen
Op 10 juli jl. is bekend geworden welk voorstel de minister nu naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. En het huidige wetsvoorstel spreekt niet langer over de belangrijkste makers, waarbij je destijds nog de mogelijkheid had om voor een belangrijke creatieve bijdrage in aanmerking te komen voor een deel van de opbrengsten. Zonder dat duidelijk is op grond van welke argumenten en door wie die naar voren zijn gebracht is de proportionele vergoeding van lid 2 van art. 45d Aw nu nog slechts 
voorbehouden aan de hoofdregisseur, de scenarioschrijver en, via de wet op de naburige rechten, de hoofdrol-acteur. 

En alle andere belangrijke makers die een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan de film hebben het nakijken. 

FNV Kiem bestuurder Caspar de Kiefte benadrukt met een inleidende brief dat VFX en animatie enorm groeit en een extreem innovatieve en sterk internationale industrie aan het worden is, waar Nederland zich een belangrijke positie kan verschaffen. De aankomende wijzigingen van de Nederlandse Auteurswet zou deze ontwikkeling in Nederland belemmeren, terwijl Nederland de Creatieve Industrie juist heeft bestempeld als topsector. Er is geen reden te bedenken om de belangrijke makers aan een filmwerk bij een nieuw te introduceren proportionele vergoeding te verdelen in een groep makers die wel recht heeft op een proportionele vergoeding en belangrijke makers die daarop geen recht zouden hebben.
8191 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Edwin van het Bolscher

Edwin van het Bolscher is founder, developer en hoofdredacteur van 3dhype.

Populaire onderwerpen

Corridor Crew: vergeten Disney's Magic Prisma met Paul Debevec

Substrate: De volgende revolutionaire stap in shaders

Steeds meer bedrijven tegen AI

Post Panic stopt

Blender onbereikbaar door DDOS aanval (update 4)

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten