thumbnail

DAMD zeer goed ontvangen op KLIK! Animatie Festival

Door: Edwin van het Bolscher, 31 oktober 2015 Dé vakgroep voor 2D en 3D animatoren en Motion Designers (DAMD) is gisteren van start gegaan. De afgelopen 2 jaar zijn steeds meer vakprofessionals betrokken geraakt bij dit initiatief. De lancering vond plaats op het KLIK! Animatie Festival 2015 in Amsterdam, waar in de Foyer van het EYE Film Museum het woord werd gedaan door initiatiefnemer Caspar de Kiefte (ex-animator, nu jurist bij FNV-KIEM), mede-oprichter Dario van Vree (animator bij Studio Pupil), mede-oprichter Boris de Leeuwe (animator), mede-oprichter Edwin van het Bolscher (3dhype).

Tijdens de bekendmaking waren zeer veel mensen aanwezig, waarbij direct zichtbaar werd hoe belangrijk het is om deze vakbeweging op te richten. Producent Michiel Snijders nam spontaan het woord, en schetste het probleem voor dat zij (VNAP) nooit verder kwamen zonder een verenigde animatie industrie. Elke stap die VNAP (Vereniging Nederlandse Animatie Producenten) zet ten goede van de industrie, hebben ze een vakgroep als DAMD nodig. Ten eerste om een gezamelijk doel te bereiken, zoals meer geld beschikbaar maken voor animatie-budgetten. Meer animatieproducties (internationaal en nationaal) en natuurlijk de dialoog starten, wat animatoren nu belangrijk vinden ten opzichte van de belangen van een producent. Soms zijn dat misschien tegenstrijdigheden, maar vaak zal een belang gedeeld worden.
Niet alleen VNAP staat te trappelen om met DAMD samen te werken, ook het Nederlands FilmFonds heeft te kennen gegeven dat zij ook blij zijn met deze ontwikkeling.
Beslissingen worden pas genomen met groepen als deze vakgroep. Naar de individu wordt simpelweg niet geluisterd. Om professioneel naar voren te komen, moeten animatoren zich verenigen en een aanspreekpunt vormen voor zaken als politieke kwesties, wetsvoorstellen, subsidies enz.

Toen Dario het woord nam, werd er gejuicht en geklapt. Een dame in het publiek gaf meteen aan dat de opleidingen “helemaal niet” aansloten op de industrie, terwijl een HKU-docent ook aanwezig was en hierop graag met DAMD over wil praten. De industrie en de opleidingen kunnen dus nu om tafel. De professionalisering van de animatie industrie is dus al begonnen.

Waarom zou ik lid worden?
Vind jij het ook belangrijk dat je werk niet onderschat wordt? Heb je ook het gevoel dat je niet gehoord wordt door grote instanties? Vind jij het ook belangrijk dat de animatie-industrie gezonder gaat worden? Wil jij bijvoorbeeld steviger in je schoenen staan met prijs-onderhandelingen, en goede contracten zodat je juridisch ook sterker staat? DAMD is door en voor vakcollega's opgezet om die en meer redenen.

De DAMD site is sinds deze week online. Via de link kun je je aanmelden, informatie vinden over DAMD, hun leden en hun doelen. De aankomende 4 maanden kun je profiteren van een gereduceerd tarief (€ 6,25 per maand) Daarna zal het lidmaatschap maandelijks € 16,60 kosten indien je fulltime freelancer of werkzaam bent. Mocht je parttime of werkloos zijn, dan worden de kosten minder. Zie details op DAMD.nl
7807 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Edwin van het Bolscher

Edwin van het Bolscher is founder, developer en hoofdredacteur van 3dhype.

Populaire onderwerpen

Corridor Crew: vergeten Disney's Magic Prisma met Paul Debevec

Substrate: De volgende revolutionaire stap in shaders

Steeds meer bedrijven tegen AI

Post Panic stopt

Blender onbereikbaar door DDOS aanval (update 4)

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten