thumbnail

NRC schrijft: Game-industrie manipuleerde eigen cijfers

Door: Edwin van het Bolscher, 6 februari 2016 Groeicijfers In de Nederlandse gamesector zou jaarlijks een miljard omgaan. Nu spreken ingewijden van een "zeepbel"
De Nederlandse game-industrie heeft jarenlang omzet- en groeicijfers overdreven. Uit de Games Monitor 2015, een onderzoeksrapport dat vandaag verschijnt, blijkt dat de industrie al geruime tijd niet aan de opgeklopte verwachting kan voldoen. De totaalomzet in de sector – ergens tussen de 155 en 225 miljoen euro – groeide in vijf jaar niet of nauwelijks. Een groot aantal gamebedrijven (110) ging in die periode failliet of stopte met games maken. Seth van der Meer, voormalige voorzitter en oprichter van belangenclub De Nederlandse Game Dagen (NLGD): "Achteraf kun je zeggen: we creëerden een zeepbel."

NRC sprak de afgelopen weken met een tiental mensen uit de sector. De gamesector werd gezien als een innovatieve groeisector, met grote kansen voor de Nederlandse economie. Overheden wilden graag subsidie geven, en opleidingen schoten als paddestoelen uit de grond. Er zijn nu 66 gameopleidingen in Nederland, waar jaarlijks 1.600 mensen afstuderen, terwijl er slechts 60 vacatures zijn.

"Er werden appels en peren bij elkaar opgeteld”, zegt Van der Meer over een bedrag dat zijn organisatie NLGD in 2006 verspreidde. Deze 375 miljoen euro – de veronderstelde totaalomzet van de bedrijfstak serious games (spellen met een positief effect op gezondheid of welzijn) – kwam een jaar later onder andere in een gehonoreerde subsidieaanvraag terecht.
8000 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Edwin van het Bolscher

Edwin van het Bolscher is founder, developer en hoofdredacteur van 3dhype.

Populaire onderwerpen

Bruisend festival Exposure presenteert nieuwe lichting creatief talent van HKU

Wil je niet dat Meta AI traint met jouw gegevens? Kom in de benen!

Blenderheads Episode 6, toekomst Blender

Laat horen wat jij vindt van de verplichte AOV voor ZZP'ers

Substrate: De volgende revolutionaire stap in shaders

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten