thumbnail

Ambassadors: Het Gewoontedier

Door: Edwin van het Bolscher, 26 januari 2017 Nog nooit stilgestaan bij het feit dat je al jaren bij dezelfde bank zit? Het is een erg herkenbaar fenomeen, zo ook voor het Gewoontedier. ASN Bank gooit het roer helemaal om met een nieuwe campagne en laat op een speelse wijze zien hoe geld wel gelukkig maakt.

“We waren op zoek naar een zucht frisse lucht binnen een reclamecategorie die doorgaans overvol is met uitwisselbare merkmanifesto’s en klant centraal-toneelstukjes” legt Diederick Hillenius, Creative Director bij Selmore. “We zijn de klant dankbaar dat ze ons het vertrouwen hebben gegeven om als bank deze onorthodoxe aanpak te kiezen. Omdat ASN Bank oog heeft voor de natuur vonden we het belangrijk dat je in het uiteindelijke resultaat die passie terug kon voelen. Ambassadors waren gelukkig bereid de extra liefde, aandacht en tijd die hiervoor nodig was te investeren.”“Al vanaf het eerste moment was ik verkocht bij het narratieve idee van dieren die leven in het bos” vertelt Vincent Lammers, Head of Design & Animation en Director bij Ambassadors. Het staat ook in rechte lijn met het imago van ASN Bank die duurzaamheid voorop stelt. “Het was ook meteen duidelijk dat het bos niet in 3D gecreëerd moest worden, maar juist een referentie moest zijn naar het ‘Bos van Idealen’ aangeplant door ASN Bank-klanten. Dus hebben we een miniatuur bos gebouwd waarin we de film konden opnemen.”

De financiële wereld vervalt al te snel in cliché’s’, genoeg reden voor ASN Bank om een nieuw eigentijds beeld neer te zetten. Het verhaal van het Gewoontedier is oprecht en door het gebruik van een vertelstem grijpt het terug naar dromerige voorleesverhalen.Koert van de Ploeg, Colourist bij Ambassadors omschrijft het als ‘een gewoon bos waar niets is wat het lijkt’. “Vanaf de eerste stap heb ik samen met Vincent gewerkt aan het vinden van een balans tussen een bepaalde vorm van realiteit en een fictieve wereld. Door de het overkoepelde bos zwaarder aan te zetten ligt de nadruk op de duisterheid van de Stropdas, maar tegelijkertijd brengen de lichtstroken de zachtaardigheid van het Gewoontedier weer naar voren. Samen met het team hebben we een unieke balans weten te vinden tussen licht, donker en kleur binnen een realistisch concept.”

De tastbaarheid van de karakters wordt benadrukt door de realistische stofvachten die hun primaire eigenschappen benadrukken. “Het Gewoontedier draagt een wollig truitje, terwijl de Stropdas een das draagt en gemaakt is van een krijtstreep flanel pak stof” legt Lammers uit.

Deze tegenstrijdigheid is ook sterk voelbaar in de muziek die een combinatie maakt tussen een speelse en serieuze toon. “De muziek moest een volwassen klank hebben wat zich speels vertaalt op beeld” legt Sebastiaan Roestenburg, Founding Partner en Composer van Ambassadors uit. “Dus ben ik op zoek gegaan naar klanken die tot de verbeelding spreken zoals de tonen van de Celeste piano, die brengen je meteen in een fabelachtige wereld.”

De muziek moest niet alleen voor deze film goed werken, maar juist voor de hele campagne. Wat een lastigere opdracht is, legt Roestenburg uit. “De uitdaging was muziek componeren die ook bij alle volgende films goed zou passen en vooral een karakteristiek ASN geluid zou worden. Er moest een balans komen tussen de vrolijke animatie en de ernst van de bank.”

Vanaf de eerste outline hebben de Ambassadors Sound en Animatie teams nauw samen gewerkt. “Ik had nog geen idee hoe het natuur eruit zou zien, waardoor ik de muziek volledig tot mijn verbeelding kon laten spreken. Later in het proces konden we het nog meer verfijnen en alles met verschillende muzikanten opnemen”, aldus Roestenburg.

Dat alles tot in de kleinste details is uitgewerkt, is ook duidelijk terug te zien in de animatie. Laat vooral het lieveheersbeestje niet aan je voorbij gaan.
7117 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Edwin van het Bolscher

Edwin van het Bolscher is founder, developer en hoofdredacteur van 3dhype.

Populaire onderwerpen

Corridor Crew: vergeten Disney's Magic Prisma met Paul Debevec

Substrate: De volgende revolutionaire stap in shaders

Steeds meer bedrijven tegen AI

Post Panic stopt

Kunstenbond maakt zich grote zorgen verkiezing

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten