thumbnail

Autodesk Licenties, WTF!

Door: Edwin van het Bolscher, 20 maart 2017 Na de Brexit en Trump vond Autodesk waarschijnlijk dat de verkiezingen in Nederland iets te lafjes waren. Daarom introduceren zij maar een nieuw verdienmodel. En de klant wordt er helaas niet beter van. Waar het in het kort op neerkomt:

Je gaat hoe dan ook meer betalen voor je software, het maakt niet uit voor welke optie je kiest als licentiehouder.

Autodesk's uitleg over de verandering: De twee aanschaf mogelijkheden werd te duur voor Autodesk om te blijven hanteren...

Subscription zoals menigeen het kent verdwijnt, of wordt in ieder geval aankomende maanden duurder. De kosten worden jaarlijks verhoogd met 5%, 10% en 20%. Je gaat uiteindelijk meer betalen dan wanneer je overgaat op het abonnementsmodel waar Autodesk je graag aan wil koppelen.

Let op: Als je kiest voor de aantrekkelijke 30% korting op je abonnement, verandert je permanente licentie in een tijdelijke. Dit wil zeggen: betaal je niet maandelijks meer voor je software, dan mag je de software ook niet meer gebruiken.

Een oplossing zou zijn om je subscription op te zeggen en vrede te hebben met de laatste versie die je nu hebt, en je kiest later voor een extra abonnement als je de nieuwste versie wil gebruiken. Heb je altijd nog een versie achter de hand als je even geen zin hebt maandelijks te betalen voor je software.

Een andere oplossing is natuurlijk andere software gebruiken dat geen Autodesk is. Opties zijn Cinema4D of Houdini, of ons eigen Blender.

En als het je reet doet roesten, dan ga je gewoon voor de 30% korting en schroef je zelf de prijs omhoog zodat het rendabel kunt maken. Die optie kan ook gewoon.

Een rectificatie: 30% korting is alleen als je een ontbonden licentie hebt en weer up-to-date wil zijn met de nieuwste software van Autodesk.

Wat is het verschil tussen maintenance en subscription:
  • De huidige Maintenance was het eerdere Subscription, waar je jaarlijks ongeveer € 1000,- voor betaalde. Hierbij kreeg je toen exclusieve subscriptionpacks die een voorproefje waren van software die in de volgende versie zou komen.
  • Het huidige Subscription is de abonnementsvorm waarbij je geen permanente licentie hebt, maar maandelijks betaalt voor het gebruik van de software. Autodesk wil af van de huidige Maintenance (permanente) variant en dwingt nu iedereen over te gaan op het huidige Subscription model.
5571 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Edwin van het Bolscher

Edwin van het Bolscher is founder, developer en hoofdredacteur van 3dhype.

Populaire onderwerpen

Corridor Crew: vergeten Disney's Magic Prisma met Paul Debevec

Steeds meer bedrijven tegen AI

Xsens: een beetje Silicon Valley in Enschede

Substrate: De volgende revolutionaire stap in shaders

Post Panic stopt

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten