thumbnail

Nederlands Film Festival: Seminar Animatie

Door: Edwin van het Bolscher, 19 september 2017 Utrecht - Het jaarlijkse Seminar Animatie gaat dit jaar over het produceren van lange animatiefilms en -series. Op uitnodiging van Animatieproducenten Nederland (ApN) weiden twee internationaal vermaarde sprekers uit over de veranderingen die de productie van lange animatiefilms en -series in de laatste twintig jaar heeft ondergaan.

De Amerikaans-Iraanse producent Zahra Dowlatabadi schetst aan de hand van haar studieboek Producing Animation het vernieuwde (digitale) speelveld, dat tegenwoordig ook bestaat uit virtual reality, verschillende vertelplatforms en opdrachtgevers als Amazon, Facebook en Netflix.
Producent Anton Roebben van de Brusselse animatiestudio Walking the Dog, deelt ins and outs van het (co)produceren van een Europees animatieproject.

Na afloop volgt een paneldiscussie en mogelijkheid om tijdens de netwerkbijeenkomst met elkaar van gedachten te wisselen.

Moderator is producent, distributeur en voorzitter van de ApN Tom van Waveren.

Voertaal: Engels

Programma:
Maandag 25 september
14:15 - 14:30 uur Inloop
14:30 - 17:00 uur Seminar
17:00 - 18:30 uur Borrel

Bestel Tickets (15 euro)


PRODUCING ANIMATION
Vorig jaar 2016 is tijdens het Nederlands Film Festival het Animatie Seminar Storyboarding in the Picture gepresenteerd, georganiseerd door Animatieproducenten Nederland ApN in samenwerking met het Nederlands Film Festival, Nederlands Film Fonds en de Nederlandse vereniging van Cinema- Editors met als thema storyboarding en Editing. Dit jaar ligt het accent op het produceren van animatie projecten en dan vooral lange animatiefilms en series.
Op de eerste plaats wordt ingegaan op de veranderingen binnen de digitale mogelijkheden bij de animatieproductie die in de afgelopen twintig jaar zijn gerealiseerd. Verder wordt ingegaan op coproduceren, productie pipeline, distributie en financiering.
Zahra Dowlatabadi zal als producent en co-auteur van het studieboek Producing Animation ingaan op de veranderingen die ze heeft geconstateerd bij de eerste uitgave van haar boek in 2001, vervolgens na tien jaar bij de uitgave van de tweede editie in 2011 en nu bij de voorbereiding van de uitgave van de derde editie. Ze gaat in op de nieuwe technische ontwikkelingen waarvan Virtual Reality (VR) deel uit zal maken.
Het tweede deel van haar presentatie zal ze ingaan op distributie en financiering, belangrijke tools voor het produceren van animatiefilms en series. De opkomst van Netflix, Amazon, Facebook als nieuwe opdrachtgevers voor het maken van series en films wat voor veranderingen geeft dat ten aanzien van financiering en rechten. Hoe worden in de USA populariteitsratings geëvalueerd voor features en tv-shows. Ze gaat ook in op voorbeelden waarbij optimaal het verhaal wordt uitgewerkt voor verschillende platforms. Wat zijn de huidige verschillen tussen onafhankelijk animatie feature en features van meer gevestigde studio’s. Waarom zijn bepaalde gevestigde studio’s zeer succesvol en anderen juist niet. Ook zal ze bepaalde succesvolle Europese animatiestudio’s aan de orde stellen die het Amerikaanse monopoly hebben doorbroken. Met als afsluiting de invloed van Chinese investeringen in de groeiende animatie markt.
Eric Goossens
Eric Goossens studeerde politieke - en communicatiewetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven. Na zijn carrière in de bedrijven Little Big One en Trix, heeft Eric Goossens in 1999, samen met zijn partner Anton Roebben, het productiehuis Walking The Dog opgericht. Deze studio, gevestigd in het centrum van Brussel en op de C-Mine in Genk, produceert creatieve animatiefilms en -series. Eric Goossens is ook voorzitter van anim.be (de vereniging van Belgische animatieproducenten), gastdocent aan de LUCA School of Arts, bestuurslid van Cinekid voor professionals en eigenaar van het documentaire productiehuis Off World.

Eric Goosens zal Anton Roebben, producent en mede eigenaar van Walking the Dog animatiestudio, vervangen omdat Anton Roebben ziek is geworden. Hij zal de presentatie die Anton heeft voorbereid presenteren. Deze presentatie zal vooral gaan over het produceren en coproduceren van animatie projecten in Europa, wanneer begin je met de verdeling van taken die gekoppeld zijn aan de financierings verplichtingen uit de verschillende landen; vanuit de scriptfase al beginnen met de opzet van de pipeline; de consequenties van 2D, 3D of een mix van deze en de gevolgen van de opbouw van de pipeline; tot hoever kan het creatieve proces nog doorgaan in de pipeline en waar gaat de technische realisatie het overnemen; de continuïteit die nodig is om een production pipeline te onderhouden en welke gevolgen heeft dat voor de creatieve flexibiliteit en welke zijn de productionele gevolgen.
Na afloop van de presentaties is er een paneldiscussie en kan het publiek ingaan op de inhoud van de presentaties waarna een netwerk bijeenkomst om informeel met de sprekers contact te leggen en onderling met elkaar de aangeboden inzichten uit te wisselen.
Het geheel wordt ingeleid en geleid door Tom van Waveren CEO en CCO van Cake entertainment in Londen, voorzitter van de ApN, vicevoorzitter en penningmeester van Animation Europe.
Het animatieseminar wordt in samenwerking met het Nederlands Film festival en Film Fonds georganiseerd en ondersteund door Vlaamse Animatie Producenten, Filmproducenten Nederland FPN en de Nederlandse Filmacademie.
Het seminar vindt plaats op maandag 25 september van 14.30 – 17.15 uur in de Blauwe zaal van de Stadsschouwburg in Utrecht.
4560 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Edwin van het Bolscher

Edwin van het Bolscher is founder, developer en hoofdredacteur van 3dhype.

Populaire onderwerpen

Corridor Crew: vergeten Disney's Magic Prisma met Paul Debevec

Xsens: een beetje Silicon Valley in Enschede

Steeds meer bedrijven tegen AI

Substrate: De volgende revolutionaire stap in shaders

Post Panic stopt

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten