thumbnail

Wordt lid van European Animation Award

Door: Edwin van het Bolscher, 16 november 2017 Amsterdam - Yvonne van Ulden is gevraagd om zich als ambassadeur aan te sluiten bij de European Animation Award. In Hollywood worden al tientallen jaren de Annies uitgereikt. Dit zijn de Oscars van de animatie. Het plan is om met de European Animation Awards ook in Europa dergelijke prijzen te creëren. Een initiatief waar allerlei grote namen als Peter Lord van Aardman en Tomm Moore van Cartoon Saloon zich al langer hard voor maken.

In de wereld van de korte animatie is er sprake van een grote dominantie van festivals. Maar hoe betrokken de festivals ook bij de sector zijn, ze staan zelf buiten die sector. De European Animation Awards zijn prijzen die niet door festivals en externen worden uitgereikt maar door je eigen collega’s uit de sector. Dit heeft verbindend en verenigend effect.

Daarnaast zijn dit echte industry prijzen en worden er andere categorieën gehanteerd dan op de festivals. Niet één prijs die alles over een kam scheert maar aandacht voor de verschillende disciplines van het vak.

Hoewel de laagdrempeligheid een van de aantrekkelijke aspecten is van animatie is het soms ook een van de valkuilen. Ik zie vaak een gebrek aan zelfvertrouwen en zelfwaarde in de sector. Altijd maar die vergelijking met ‘grote broer’ live action. Door de kunstvorm met een prestigieuze prijs te vieren laten we niet alleen de wereld om ons heen zien dat animatie serieus genomen moet worden, maar ook ons zelf.

Een dergelijke prestigieuze Oscar-achtige prijs kan gemakkelijker de aandacht van de pers en de wereld buiten de animatie naar zich toe trekken. Het is een goede manier om ons eensgezins naar buiten toe te profileren.

Waarom is het belangrijk om zelf lid te worden?
Alleen als we met zijn allen achter dit initiatief gaan staan dan komt het van de grond.

En alleen als we met zijn allen achter dit initiatief gaan staan is de prijs ook echt werkelijk wat waard.

De European Animation Award organisatie kan meer betekenen in de toekomst maar daarvoor moeten we laten zien dat er draagvlak bestaat en dat de sector zich kan verbinden. Door lid te worden geef je dit signaal af en zal het voor de EAA ook veel gemakkelijker worden om ook andere fondsen binnen te halen.

Laten we er daarnaast voor zorgen dat het niet alleen een Frans / Angelsaksisch feestje wordt maar een echt Europees geheel. Het is belangrijk dat Nederland zich hier ook laat zien als een land met potentie dat graag mee wil spelen op de internationale markt.

Voor slechts 20 euro per jaar ben je lid
http://animationawards.eu/the-association/#subscription

En als je nu lid wordt, kun je dit jaar nog meestemmen!

De genomineerden van 2017 zijn te vinden op http://animationawards.eu/nominees/

Voor praktische vragen over de EEA dan kun je terecht bij Ton Crone (crone@animatieproducenten.nl) die in het bestuur van de organisatie zit.
3590 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Edwin van het Bolscher

Edwin van het Bolscher is founder, developer en hoofdredacteur van 3dhype.

Populaire onderwerpen

Bruisend festival Exposure presenteert nieuwe lichting creatief talent van HKU

Blenderheads Episode 6, toekomst Blender

Wil je niet dat Meta AI traint met jouw gegevens? Kom in de benen!

Laat horen wat jij vindt van de verplichte AOV voor ZZP'ers

Substrate: De volgende revolutionaire stap in shaders

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten