thumbnail

Job, Joris & Marieke: Passing By – 100+ jaar Damrak, Amsterdam

Door: Edwin van het Bolscher, 21 januari 2018 Een film in de etalage van de Bijenkorf in Amsterdam. Dat mysterieuze torentje op de Bijenkorf in Amsterdam, wat zou daar in zitten? Voor de meesten een vraag, maar voor animatiestudio Job, Joris & Marieke inmiddels een weet. Room on the Roof heet het torentje en het is een artist-in-residency van de Bijenkorf. Een prachtige plek, niet alleen vanwege het uitzicht, maar ook vanwege de rust, het overzicht en de inspiratie.Al vonden Job, Joris & Marieke de inspiratie voor hun film Passing By uiteindelijk op de begane grond. Ze raakten geïntrigeerd door de legendarische status van de etalages van de Bijenkorf. Vroeger kwamen mensen uit de provincie speciaal naar Amsterdam om de beroemde inrichtingen van de etalages te bekijken. Het werk van Karel Appel hing zelfs eerder in de etalage van de Bijenkorf dan in het Stedelijk.

Maar, vroegen Job, Joris & Marieke zich af, wat gebeurde er eigenlijk al die tijd aan de andere kant van de ramen? Wat voor mensen kwamen er kijken? Hoe reageerden ze op de etalages? En hoe is het winkelende publiek en het straatbeeld door de jaren heen veranderd? Met de Dam om de hoek was het Damrak de aanloop naar vele historische gebeurtenissen.

Zo kwamen ze op het idee om een korte film te maken die de geschiedenis van het Damrak toont, gezien vanuit de etalage van de Bijenkorf. De film start bij de opening van de winkel in 1914. Terwijl voorbijgangers de etalage passeren verstrijken ook de jaren. Een kleine parade van kaashandelaren met handkarren, nozems op buikschuivers, demonstrerende krakers, gabbers op cita’s en toeristen met selfiesticks.

De film Passing By is te zien in de etalage van de Bijenkorf op het Damrak vanaf 22 januari.
4343 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Edwin van het Bolscher

Edwin van het Bolscher is founder, developer en hoofdredacteur van 3dhype.

Populaire onderwerpen

Corridor Crew: vergeten Disney's Magic Prisma met Paul Debevec

Post Panic stopt

Substrate: De volgende revolutionaire stap in shaders

Steeds meer bedrijven tegen AI

Interview met Justin van der Lek - Weta Digital

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten