thumbnail

Ed Catmull gaat met pensioen

Door: Edwin van het Bolscher, 24 oktober 2018 Pixar mede-oprichter en computer-animatie pionier Ed Catmull (72) gaat volgend jaar met pensioen na meer dan vier decennia werkzaam in de filmindustrie. De spraakmakende computeringenieur zal aan het eind van het jaar zijn huidige functie als president van Walt Disney en Pixar Animation Studios beëindigen, hoewel hij tot juli 2019 een adviserende functie zal vervullen.

Na Catmull's pensionering zullen Pixar-president Jim Morris en Andrew Millstein, de president van Walt Disney Animation Studios, toezicht blijven houden op de activiteiten van hun respectievelijke studio's en rapporteren aan de president van Walt Disney Studios, Alan Bergman.

Pixar Animation Studios en Walt Disney Animation Studios zullen creatief worden geleid door chief creative officers Pete Docter en Jennifer Lee, die respectievelijk rapporteren aan Walt Disney Studios-voorzitter Alan Horn.

"De impact van Ed Catmull op de entertainmentindustrie is onmetelijk," zei Disney-topman Bob Iger in een verklaring dinsdag. "Ed, een pionier op het snijpunt van creativiteit en technologie, breidde de mogelijkheden voor vertellers en de verwachtingen van het publiek uit."

Catmull richtte drie van de toonaangevende centra voor computergrafisch onderzoek op: het computergrafisch laboratorium van het New York Institute of Technology, de computerafdeling van Lucasfilm en Pixar Animation Studios. Het Computer History Museum merkt op dat deze drie organisaties een aantal van de meest fundamentele ontwikkelingen in computergraphics hebben geproduceerd.

George Lucas huurde Catmull in 1979 in om de computerdivisie van Lucasfilm te leiden, voordat hij in 1986 samen met Steve Jobs en John Lasseter Pixar Animation Studios oprichtte. Pixar bracht 's werelds eerste 3D animatiefilm, Toy Story in 1995 uit en heeft sindsdien creatieve en technologische grenzen verlegd.

Pixar's 20 animaties hebben 15 Academy Awards gewonnen en hebben meer dan 13 miljard dollar verdiend in een wereldwijd box office. De meest recente animatiefilm, Incredibles 2, brak records in zijn debuut en is de best scorende animatiefilm in de geschiedenis van de Amerikaanse box office.

"Ed is een one-of-a-kind talent, een genie die verder dan het gewone naar het buitengewone kijkt," zei Horn in een verklaring. "Zijn unieke perspectief en leiderschap van onschatbare waarde hebben de creatie van films en technologieën bevorderd die de tand des tijds zullen doorstaan."

Catmull's associatie met Disney begon in 1986 met Pixar's werk aan het Computer Animation Production System (CAPS). Toen Disney in 2006 Pixar verwierf, werd Catmull, die onderzoek deed naar technieken voor het managen van creatieve types, benoemd tot president van zowel Walt Disney Animation Studios als Pixar Animation Studios.

Een dag nadat de fusie was aangekondigd, vlogen Catmull en Lasseter naar Burbank om voor de eerste keer met de animatie personeel van Disney te praten. In een rapportage in de Los Angeles Times, sprak Catmull liefdevol over het erfgoed van Disney en verzekerde de aanwezigen dat het bedrijf zijn grootheid kon terugwinnen.

"We zijn hier niet om Disney in een kloon van Pixar te veranderen," zei Catmull in een Times-profiel. "Wat we gaan doen, is een studio bouwen op je talent en passie."

Sinds ze bij Disney zijn aangekomen, heeft Catmull meegeholpen aan het toezicht op een ommekeer van Walt Disney Animation Studio, met als hoogtepunt Frozen en Zootopia met miljarden dollars. De output van de studio's over zijn ambtstermijn bestond uit een trio van Pixar-blockbusters, Incredibles 2, Toy Story 3 en Finding Dory, naast bekende films als Pixar's Wall-E, Up, Inside Out en Coco and Disney's The Princess and The Frog , Tangled, Wreck-It Ralph, Big Hero 6 en Moana.

Catmull werd ook genoemd in een controversieel loonfixatiestelsel, waarin hij, Lucas en Jobs overeenkwamen elkaars medewerkers niet over te nemen, en andere bedrijven sloten zich aan. Walt Disney Pictures heeft ermee ingestemd met $ 100 miljoen te verdelen onder de animatoren, omdat zij ervan overtuigd waren jaren lang minder hadden verdiend.

Catmull ontving vijf Academy Awards ter ere van de vooruitgang in technologie en computergraphics, waaronder de Gordon E. Sawyer Award voor levenslange prestaties in het veld. Als erkende thought leader in de creatieve ruimte heeft Catmull in 2014 het boek Creativity, Inc. geschreven en de afgelopen jaren wereldwijd gesproken over het onderwerp creativiteit.

Pixar's mede-oprichter dacht na over de buitengewone mensen waarmee hij al zijn hele carrière samenwerkte.

"Van het verzoek van George Lucas om technologie naar de filmindustrie te brengen, naar de visie van Steve Jobs, en de buitengewone vrijheid geboden door Bob Iger, Alan Horn en Alan Bergman, blijven we dromen van verhalen en manieren om die verhalen te maken die altijd verrassen, "zei Catmull. "Ik heb gemengde gevoelens, van een groep mensen waar ik van hou, maar ook met de grootste trots en plezier die we nu hebben bij Pixar en Disney Animation, de meest toegewijde en fantasierijke leiders waarmee ik heb gewerkt."
2056 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Edwin van het Bolscher

Edwin van het Bolscher is founder, developer en hoofdredacteur van 3dhype.

Populaire onderwerpen

Corridor Crew: vergeten Disney's Magic Prisma met Paul Debevec

Substrate: De volgende revolutionaire stap in shaders

Steeds meer bedrijven tegen AI

Post Panic stopt

Blender onbereikbaar door DDOS aanval (update 4)

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten