thumbnail

Bero Beyer nieuwe bestuurder Filmfonds

Door: Edwin van het Bolscher, 1 juli 2019 Bero Beyer wordt per 1 maart 2020 de nieuwe directeur/bestuurder van het Nederlands Filmfonds. Hij volgt Doreen Boonekamp op, van wie de maximale benoemingstermijn in oktober 2019 verstrijkt.

Bero Beyer heeft zijn sporen verdiend in de nationale en internationale filmindustrie. Hij is sinds 2015 directeur van International Film Festival Rotterdam (IFFR). Beyer zal in deze hoedanigheid in januari 2020 voor de laatste keer het festival leiden. Van 2013 tot 2015 werkte Bero Beyer ook voor het Filmfonds, als filmconsulent speelfilm. Daarvoor was hij als producent met zijn productiebedrijf Augustus Film betrokken bij onder meer de prijswinnende speelfilms Rana’s Wedding (Cannes 2002), Paradise Now (2005) en Atlantic. (2014).

De Raad van Toezicht van het Filmfonds (RvT) is zeer verheugd met de komst van Beyer. Laetitia Griffith, voorzitter RvT: “Met Bero Beyer krijgt het Fonds een ervaren, kundige en bevlogen nieuwe directeur/bestuurder met grote artistiek-inhoudelijke en zakelijke kennis van film en een breed netwerk in de snel veranderende internationale filmsector. Wederom treedt een energieke en verbindende directeur/bestuurder aan met een scherp oog voor de uitdagingen en kansen binnen de filmsector. Wij zijn ervan overtuigd dat hij samen met de verschillende organisaties in de (inter)nationale film- en mediasector, de rijksoverheid, de cultuurfondsen en andere partijen zal blijven zorgdragen voor verhoging van de kwaliteit, diversiteit en zichtbaarheid van Nederlandse films.”

Bero Beyer: ”De afgelopen jaren heb ik voor International Film Festival Rotterdam mijn liefde voor film in zijn vele vormen over willen dragen. Cinema van kort tot lang, van fictie tot documentaire en hybride, episodisch of geanimeerd, van toegankelijk tot experimenteel. Ik kijk er enorm naar uit om mij na de 49e editie van IFFR vanuit het Filmfonds in te zetten voor Nederlandse cinema waar men zich in kan herkennen en door geïnspireerd raakt. In het besef dat film een prachtig medium is, invloedrijk en relevant, en floreert door een gezonde cinemacultuur.”

De RvT is Doreen Boonekamp, die tot 3 oktober 2019 als directeur/bestuurder aanblijft, zeer erkentelijk voor haar inzet en strategische rol in de samenwerking met de overheid en de sector de afgelopen tien jaren. “Het Fonds is onder leiding van Doreen uitgegroeid tot een proactieve en professionele organisatie met een breed nationaal en internationaal netwerk. Doreen heeft daarnaast een sterk accent gelegd op internationale samenwerking door het aangaan van partnerships met fondsen, coproductiemarkten en talentlabs en door coproductieverdragen. Belangrijke speerpunten vormden de invoering van de Film Production Incentive en de Netherlands Film Commission. Ook introduceerde Doreen naar Scandinavisch voorbeeld het consulentensysteem voor de selectie van aanvragen, naast het model met adviescommissies. Wij zijn haar zeer dankbaar dat zij zich jarenlang met tomeloze energie en passie heeft ingezet om de positie van de Nederlandse film en filmmakers te versterken en de internationale concurrentiepositie van de sector te bevorderen,” aldus Griffith.

Peter Schrurs, onder andere voormalig algemeen directeur VPRO, wordt van 3 oktober 2019 tot het aantreden van Bero Beyer benoemd tot interim bestuurder van het Filmfonds. Schrurs legt hiertoe zijn functie als RvT-lid van het Filmfonds tijdelijk neer. Adjunct-directeur George van Breemen is in deze periode samen met Peter Schrurs verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van het Fonds.
1865 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Edwin van het Bolscher

Edwin van het Bolscher is founder, developer en hoofdredacteur van 3dhype.

Populaire onderwerpen

Corridor Crew: vergeten Disney's Magic Prisma met Paul Debevec

Xsens: een beetje Silicon Valley in Enschede

Steeds meer bedrijven tegen AI

Substrate: De volgende revolutionaire stap in shaders

Post Panic stopt

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten