thumbnail

Cinekid Festival 2019

Door: Edwin van het Bolscher, 3 oktober 2019 Amsterdam - Cinekid Festival, ’s werelds grootste mediafestival voor kinderen, presenteert met trots het volledige programma van de 33ste editie, rijkelijk gevuld met verhalen van over de hele wereld en over de (belevings)wereld van het kind. Ook is de online kaartverkoop van start gegaan. Cinekid Festival in Amsterdam vindt plaats op de Westergas en in The Movies van 19 t/m 25 oktober. Cinekid on Tour strijkt tussen 12 en 27 oktober neer in 35 filmtheaters door het land.

Bekijk hier het complete festivalprogramma
Vrienden van 3dhype:

Het thema van Cinekid 2019 is Hello World – Stel je voor. Hoe zien kinderen de wereld en hun plek daarin? Wat is hun fantasie? Delen ze hun persoonlijke verhalen op YouTube? Hun moves op TikTok? Leren ze over andere levens dankzij films uit alle hoeken van onze planeet; films die laten zien dat we allemaal verschillend zijn en toch vaak dezelfde vragen en dromen hebben? Met Hello World reizen ze op Cinekid de wereld rond via de meest spannende, mooie en onverwachte films, tv-series, interactieve kunstwerken en games. Ze verbreden de horizon en prikkelen de fantasie.

Film
Cinekid’s filmprogramma bevat dit jaar 48 speelfilms en 118 korte films. Het jonge publiek komt dit jaar in aanraking met films uit (38 verschillende) landen die over het algemeen niet in de bioscopen verschijnen, zoals de prachtige Kirgizische film Rennen naar de hemel. Ondertussen blijven Europese producties de hoeksteen van het festivalprogramma. De vlotte Duitse film Mijn leven als Lotta, de wonderschone Frans-Italiaanse animatie De beroemde bereninvasie van Sicilië en de hilarische Zweedse komedie Sune vs Sune, zijn tijdens Cinekid voor het eerst in de Nederlandse zalen te zien.

In deze editie is er nog meer focus op de belevingswereld van kinderen. We zien ontroerende verhalen in documentaires zoals I Used to Like the Sea, over vluchtelingenkinderen uit Afghanistan, Syrië, Irak en Eritrea. Ondertussen laten filmklassiekers als Where the Wild Things Are en The NeverEnding Story de kracht van de verbeelding van het kind zien.

Veel van de titels van dit jaar tonen de ontberingen die kinderen vandaag de dag kunnen tegenkomen. Het Canadese drama A Colony speelt zich af in Quebec en verzet zich tegen groepsdruk en racisme. In de zenuwslopende psychologische thriller Baan 4 uit Brazilië neemt de hoofdrolspeler het heft in eigen handen, terwijl het Noorse Psychobitch problemen als pesten, depressie en zelfmoord direct aanpakt.

Televisie
Elk jaar geeft Cinekid kinderen de kans om als eerste -samen met de cast en crewleden- de beste nieuwe, Nederlandse series te bekijken. Dit jaar presenteert het festival wereldpremières van nieuwe kwaliteitsproducties zoals Remy en Juliyat (AVROTROS), die een eigentijdse kijk biedt op het klassieke verhaal van twee jonge geliefdes, en het innemende kleuterprogramma Dropje (NTR), die de ambacht van poppenspel naar nieuwe hoogten brengt. Ook de splinternieuwe, komische animatieserie Victor en Valentino van Cartoon Network beleeft de Nederlandse première.

Cinekid verkent sinds een paar jaar het internationale aanbod aan jeugdtelevisie en host de internationale premières van Moominvalley (Finland, Groot-Brittannië😄, gebaseerd op de populaire Finse kinderboeken, en Oorlogskinderen: Kids of Courage (Duitsland). De dramaserie is door de NPO in het Nederlands nagesynchroniseerd.

MediaLab
In het MediaLab, de digitale speeltuin en doe-tentoonstelling van het festival, wordt door middel van interactieve kunstinstallaties, games & apps en exclusieve workshops ingegaan op onze huidige digitale wereld, waar ook kinderen hun dagelijks leven doorbrengen.
Kunstenaars Melanie Bonajo, Abner Preis en Studio Pointer maakten in opdracht van Cinekid nieuwe werken. In de video-installatie van Bonajo wordt ingegaan op aanraking en intimiteit anno nu. Diverse kinderen worden hierover geïnterviewd. In de kleurrijke virtual reaility-ervaring van Preis gaan kinderen op expeditie naar de geschiedenis van de media van onze tijd. Studio Pointer creëerde een nieuwe digitale wereld waarin gevonden dieren GIF’jes hun eigen gang gaan: ze leven samen, paren, ruziën, leggen het weer bij en bevolken zo hun dierenuniversum.

In het uitgebreide workshop-programma, maken kinderen hun eigen augmented reality-brillen, gaan ze op wereldreis via het green screen-reisbureau (ism Questions Collective), bouwen ze compleet nieuwe planeten met Terra Nova (van Nou&Herkauw) en zoeken ze contact met aliens via brieven in codetaal.
In het exclusieve masterclassaanbod krijgen kinderen een kijkje in de keuken bij TikTokkers, YouTubers, (stem)acteurs, regisseurs en nog veel meer mediaprofessionals.

Cinekid for Professionals
Het programma voor volwassenen, Cinekid for Professionals, is hier te vinden. Het industry event van Cinekid, dat plaatsvindt van 21 t/m 25 oktober, organiseert onder andere het interactieve Industry Forum. Hierin stellen bezoekers hun eigen programma samen met een keuze uit meer dan 40 sprekers, 12 thema’s en 5 rondes. Peter Lunenfeld (Hoofd Design Media Arts aan de UCLA) spreekt over kinderen in de 21ste eeuw en de verantwoordelijkheid die professionals in de media-industrie hierin hebben. Meredith Halpern-Ranzer vertelt (Wow in the World en Tinkercast) over de ins en outs van kinderpodcasts. Xiajuan Zhou (Attraction Distribution) gaat in op het uitbrengen van een film over de grens. Researcher Shuli Gilutz spreekt over de next generation of play en Willem Bosch (regisseur Hiernamaals) vertelt over het verleggen van grenzen binnen de jeugdfilm.

Over Cinekid
Cinekid is ‘s werelds grootste mediafestival voor de jeugd tussen de 3 en 14 jaar. Jaarlijks bezoeken bijna 70.000 kinderen en hun begeleiders het festival op de Westergasfabriek in Amsterdam en 35 filmtheaters in Nederland. Ze maken kennis met de nieuwste jeugdfilms, -series en -documentaires, ontdekken de maker in zichzelf en gaan op safari in het MediaLab: de grootste digitale speeltuin van Europa met interactieve kunstinstallaties, games en workshops.
1785 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Edwin van het Bolscher

Edwin van het Bolscher is founder, developer en hoofdredacteur van 3dhype.

Populaire onderwerpen

Corridor Crew: vergeten Disney's Magic Prisma met Paul Debevec

Xsens: een beetje Silicon Valley in Enschede

Steeds meer bedrijven tegen AI

Substrate: De volgende revolutionaire stap in shaders

Post Panic stopt

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten