thumbnail

Voorlichtingsfilms en boekje - De waarde van het Auteursrecht

Door: Edwin van het Bolscher, 6 november 2019 Amsterdam - 10 oktober 2019 lanceerde Platform Makers, het samenwerkingsverband van beroepsorganisaties en vakbonden voorauteurs en artiesten, twee korte animatiefilmsen het boekje “De waarde van het Auteursrecht”. Platform Makers voorzitter Erwin Angad-Gaur overhandigde beide uitgaven tijdens een debat in het Haagse Nieuwspoort aan Barbera Wolfensberger, directeur-generaal Cultuur en Media bij het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap.Daarnaast lanceerde Platform Makers de webpagina http://www.platformmakers.nl/auteursrechtuitleg, met een korte uitleg van het auteurs-en naburig recht.De animatiefilms kwamen tot stand dankzij een bijdrage van het Ministerie op voorspraak van de Regiegroep Arbeidsmarktagenda (Culturele en Creatieve Sector).Groter dan de bouw
Erwin Angad-Gaur, voorzitter Platform Makers:

Het auteursrecht lijkt aanweziger en dichterbij dan ooit. Maar toch –in al zijn details en nuances –vaak onbekend, bij zowel beleidsmakers als consumenten, gebruikers en veel makers zelf. De 'auteursrechtrelevante sectoren' zijn goed voor 6 procent van het Nederlandse bruto binnenlands product en 7,4 procent van de totale werkgelegenheid in ons land. De sector is van groter economisch belang dan de bouw, maar de auteurs en artiesten op wiens werk de sector gebouwd is verdienen volgens elk onderzoek bijzonder slecht. Ze profiteren nauwelijks mee en moeten al te vaak al hun rechten overdragen aan exploitanten. Dat moet en kan beter.

Barbera Wolfensberger, directeur-generaal Cultuur en Media bij het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap:

Voor een gezonde culturele en creatieve sector moeten we het makerschap aantrekkelijk houden door eerlijke contracten. Vooral voor jonge en beginnende makers is voorlichting hierover heel belangrijk. En daar zijn deze toegankelijke en heldere filmpjes geknipt voor. Alleen voorlichting is natuurlijk niet genoeg. Ook opdrachtgevers moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Zij moeten de makers een eerlijke vergoeding betalen als ze hun werk willen gebruiken.
Het boekje "De waarde van het Auteursrecht" is te downloaden via deze link.
Meer informatie over het auteurs-en naburig recht:
http://www.platformmakers.nl/auteursrechtuitleg/
2682 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Edwin van het Bolscher

Edwin van het Bolscher is founder, developer en hoofdredacteur van 3dhype.

Populaire onderwerpen

Bruisend festival Exposure presenteert nieuwe lichting creatief talent van HKU

Blenderheads Episode 6, toekomst Blender

Wil je niet dat Meta AI traint met jouw gegevens? Kom in de benen!

Laat horen wat jij vindt van de verplichte AOV voor ZZP'ers

Substrate: De volgende revolutionaire stap in shaders

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten