thumbnail

Pensioen voor ZZP'er

Door: Edwin van het Bolscher, 23 januari 2020 Amsterdam - Voor een freelancer wordt het waarschijnlijk binnenkort mogelijk om net als een werknemer gemakkelijk een pensioen op te bouwen. Het pensioenfonds Zorg en Welzijn is samen met meerdere vakorganisaties als Cultuurconnectie en Kunstenbond om tafel gaan zitten om dit mogelijk te maken. De pilot kan hoogstwaarschijnlijk pas 1 januari 2021 van start gaan, omdat er eerst een Experimenteerwet moet worden aangenomen door de Tweede Kamer.

Voor wie?
Als eerst zal theater, dans, podia en educatie in de cultuursector mee kunnen doen met de pilot. Als dit succesvol wordt bevonden, wordt het opengesteld voor andere vakgroepen.

En hoeveel gaat het kosten?
Een ZZP'er heeft vaak een flexibel inkomen, waarbij vaste lasten een probleem kunnen zijn. Om die reden is het plan dat op een factuur van de ZZP'er 3% wordt bijgeschreven voor zijn pensioen, en 3% door de opdrachtgever. Dit wordt niet direct in een pensioenpot gestopt, maar wel direct door de opdrachtgever betaalt aan het pensioenfonds. De ZZP'er mag zijn deel terugvragen, als er onverwachte uitgaven zijn, of omdat er even geen opdrachten zijn, maar dan vervalt ook het opdrachtgeversdeel, die zal in een algemeen fonds verdwijnen. Aan de andere kant mag de ZZP'er aanvullingen gaan doen tot aan de fiscaal maximale inleg. Kort samengevat kan een ZZP'er zonder al te veel moeite 6% van zijn omzet gebruiken voor pensioenopbouw, door zelf 3% in te leggen.

Een rekenvoorbeeld:
Je hebt een bedrag van 100 euro afgesproken met je opdrachtgever. Je verhoogt de factuur met 3% tot 103 euro. De pilot deelnemende opdrachtgever maakt 97 euro over naar jouw en 6 euro over naar het pensioenfonds.

Hoe lang gaat de pilot duren?
De pilot zal 3 jaar actief zijn. In die periode wordt het concept uitgewerkt. Er kunnen 600 zpp'ers en 20 opdrachtgevers deelnemen. Wanneer onze sector mee kan doen, is nog niet bekend.

Kortom gaat er voor de ZZP'er wel wat veranderen. Naast een pensioenregeleling als deze zal ook de Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) in een bepaalde vorm voor de ZZP'er het daglicht gaan zien. De AOV wordt verplicht, maar het pensioen zal dat niet zijn. Wel is het goed dat zulke mogelijkheden in de nabije toekomst binnen handbereik zijn.
1700 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Edwin van het Bolscher

Edwin van het Bolscher is founder, developer en hoofdredacteur van 3dhype.

Populaire onderwerpen

Corridor Crew: vergeten Disney's Magic Prisma met Paul Debevec

Kunstenbond maakt zich grote zorgen verkiezing

Blender onbereikbaar door DDOS aanval (update 4)

Substrate: De volgende revolutionaire stap in shaders

Rik Schutte - Spider-man: Into the Spider-Verse

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten