thumbnail

Kunstenbond bezorgd

Door: Edwin van het Bolscher, 30 juni 2020 Amsterdam - Op donderdag 12 maart kondigde de overheid strenge maatregelen af om de verspreiding van corona in te dammen. Zo werd opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken en werden alle evenementen met meer dan 100 mensen verboden. Concertzalen, theaters, podia en musea sloten direct hun deuren. De gevolgen van corona zijn inmiddels catastrofaal voor de culturele en creatieve sector. De vele zzp'ers en freelancers worden het hardst getroffen.

Op 12 maart opende de Kunstenbond meteen het Meldpunt Corona-annuleringen. Het was direct duidelijk dat in kaart moest worden gebracht wat de omvang van de schade in onze sector door corona is. En dan ging het in eerste instantie op de materiële schade, terwijl ook de emotionele kant van verlies van betekenisvol werk natuurlijk groot was en is.

Sector wordt hard getroffen
Al snel kwamen er duizenden meldingen van zzp'ers binnen, die een ontluisterend beeld gaven van de tientallen miljoenen euro's omzetverlies. Zo was er eind mei door 9.850 freelancers een omzetverlies van bijna 40 miljoen euro gemeld: zo'n 4.000 euro verlies gemiddeld in twee maanden tijd. Peter van den Bunder (Kunstenbond) en Ruud Nederveen (Creatieve Coalitie) riepen daarop minister Van Engelshoven op om een steunpakket samen te stellen voor de zzp'ers in de cultuursector.

Wie zich meldden
Fotograaf, danseres, theatermaker, musicus, zangeres, stagehand techniek, freelance marketeer, licht- en geluidstechnicus, beeldend kunstenaar, pianodocent, actrice, schrijver, illustrator, theatermaker, curator, editor, dirigent, muziekdocent, grimeuse, visual artist, museumgids, journalist, componist, filmmaker, scenarist, sound designer, postproductie supervisor, circusartiest, entertainer pretpark, DJ, tourmanager, kostuumontwerper, rapper (een dwarsdoorsnede).

Wat zij erbij vertelden
"Ik ben nog nooit zo bezorgd in mijn leven geweest. Het is angstaanjagend dat COVID19 de zware realiteit als ZZPer in de kunstsector door laat zien... misschien zal maand maart meevallen, maar zonder buffer voelt april nu aan als een zeer zware maand."


"Goed dat jullie dit doen! Als jonge zzp'er (25) heb ik niet genoeg buffer om lang zonder werk te zitten. De klussen die ik nu heb zijn hele grote en belangrijk voor mijn startende carrière."


"Ik zit vol tranen die ik binnen houd. We hebben dit allemaal onderschat. Het is niet alleen mijn inkomen dat volledig wegvalt, het doet emotioneel ook veel."


Hoe nu verder?
De Kunstenbond heeft tegenover het ministerie van OCW meermaals grote twijfels geuit over de effectiviteit van de steunmaatregelen zoals die op dit moment gelden. Te veel zzp'ers vallen buiten de boot en geld dat via instellingen zou moeten 'doordruppelen' naar zzp'ers blijft vaak hangen in organisatorische trechters. Daarom blijft de Kunstenbond oproepen om extra directe steun te geven aan de zzp'ers.

Wat leerde de Kunstenbond van het meldpunt TOZO/TOGS?
Omdat de steunmaatregelen TOZO en TOGS lang niet voor alle zzp'ers in de culturele sector uitkomst bieden, vroeg de Kunstenbond samen met de Creatieve Coalitie in kaart hoeveel mensen een beroep deden op de TOZO of TOGS en hoeveel mensen er buiten de boot vielen.

Ruim 3.500 zzp'ers vulden de vragenlijst in. De meest voorkomende beroepsgroepen waren muzikant (35 procent), docenten (22 procent), acteur (16 procent) en beeldend kunstenaars (12 procent).

Van de respondenten gaf 60 procent aan een beroep te hebben gedaan op de TOZO. 83 procent van hen kreeg of verwachtte de TOZO-gelden te krijgen. Slechts 11 procent vroeg de eenmalige TOGS-uitkering aan, 49,5 procent kreeg die of verwachtte alsnog deze te ontvangen. Als belangrijkste redenen voor het weigeren van de TOGS noemde men het niet hebben van 4.000 euro vaste lasten en dat het huisadres tevens het werkadres is.

Wil je op de hoogte blijven van de recente ontwikkelingen binnen onze sector? Kijk dan ook op de themapagina van de Kunstenbond Corona, die regelmatig wordt geactualiseerd.

Doe mee met de Kunstenbond
De Kunstenbond is de grootste vakbond voor alle creatieve zzp’ers en werknemers. Of je nu danser of app developer bent, lichttechnicus of schilder, wij helpen je op weg met praktische tools, handige kennissessies, een juridische helpdesk en een stevige lobby voor een sterke sector.

Meldpunt Unfair Practice

https://www.kunstenbond.nl
6543 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Edwin van het Bolscher

Edwin van het Bolscher is founder, developer en hoofdredacteur van 3dhype.

Populaire onderwerpen

Post Panic stopt

Xsens: een beetje Silicon Valley in Enschede

Rik Schutte - Spider-man: Into the Spider-Verse

The Outpost gaat stoppen

Substrate: De volgende revolutionaire stap in shaders

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten