thumbnail

Auteursrecht voor Compositor en VFX Artist?

Door: Edwin van het Bolscher, 22 oktober 2021 Auteursrecht, we weten allemaal wel wat het ongeveer inhoud. Degene die auteursrecht heeft, verdient er soms een klein zakcentje mee. Maar het kan soms tot grote vergoedingen leiden. Wat je waarschijnlijk al wel ontdekt hebt, jij bent diegene in beide gevallen meestal niet.

Daar kan verandering in komen.
DAMD is hard op weg om professionals die een visuele bijdrage aan filmwerken leveren eerlijk te laten meedelen. Ook voor de VFX Artist en Compositor. Maar ze hebben wel jouw hulp bij nodig.

Jij kan nu een jurist uitleggen of jouw werk een auteursrecht verdient of niet.

Hoe leg jij dan aan hem uit wat je precies doet om auteursrecht te verdienen of niet? Denk hierbij ook of een Compositor of een VFX artist in zijn/haar bijdrage aan een audiovisueel werk “vrije en creatieve keuzes kan maken en daarmee een persoonlijke noot kan toevoegen”.

Mail je antwoord naar: caspardekiefte@kunstenbond.nl
Vrienden van 3dhype:


Mooi verhaal, maar hoe wordt die vergoeding dan betaald?
Van onder andere thuiskopieheffing opbrengsten. Elk digitaal apparaat dat je de laatste tijd hebt aangeschaft heeft deze heffing bovenop de fabriekswaarde. Deze heffing werd in het leven geroepen om zo privé kopiëren door consumenten (voor studie of eigen gebruik) mogelijk te maken en de auteursrechthebbenden daarvoor te compenseren. Dit geld wordt onder andere door Pictoright verdeeld. Daarna gaat DAMD achter de kabelvergoedingen aan. En er is nu een Europese richtlijn die rechthebbenden nu ook het recht geeft op een redelijke vergoeding voor werken die via de YouTube’s van deze wereld worden gestreamd.

Vakgroep DAMD is onderdeel van de Kunstenbond.
4461 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Edwin van het Bolscher

Edwin van het Bolscher is founder, developer en hoofdredacteur van 3dhype.

Populaire onderwerpen

Corridor Crew: vergeten Disney's Magic Prisma met Paul Debevec

Post Panic stopt

Substrate: De volgende revolutionaire stap in shaders

Steeds meer bedrijven tegen AI

Still Here

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten