thumbnail

Dreigbrieven van de IBG

Door: Edwin van het Bolscher, 6 september 2004 Ik zat vanmorgen in de trein, en las zoals gewoonlijk even de spits. Een artikel over "het student zijn" viel mij nogal op. Het ging over verzekeringen, ook als je uitwonend bent en wat je allemaal op je dak kunt krijgen. Ik ben persoonlijk nogal wat geld kwijt geraakt als student aan misverstanden van ontwetendheid over dit soort zaken. Dus als je student bent en je bent net begonnen, dan is dit artikel speciaal voor jouw:


Studeren, eindelijk vrijheid, blijheid. Nou ja, vrijheid, je moet ineens wel het een en ander regelen. Helaas is 'administratie doen' de achilleshiel van veel studenten. Wat slordigheid kan echter behoorlijk vervelend uitpakken. Dus om te voorkomen dat je jaren na je afstuderen nog achtervolgt wordt door deurwaarders: wat moet je in elk geval regelen?

Post ontvangen wordt er vaak aanmerkelijk minder leuk op als je het ouderlijk huis verlaat. Kreeg je vroeger nog wel eens iets vrolijks zoals een vakantiekaart, eenmaal op jezelf zit de bus in een mum van tijd vol met rekeningen, ingewikkelde formulieren en dreigbrieven van de IBG. Veel studenten zijn niet heel goed in het doen van deze administratie. Ze zijn thuis vaak verwend door ouders die alle financiƫle zaken voor hen regelen, weet het Nederlands Instituut voor Budgetbeheer (NIBUD). Eenmaal op kamers is het dan moeilijk om te wennen aan de nieuwe zorgen.
Een oplossing is om de post gewoon niet open te maken, stelt Roos de Groot, studente Duits. "Zeker als je toch geen geld hebt." Dit kan echter, om voor de hand liggende redenen, slecht uitpakken. Inmiddels is ze dan ook in het bezit van een reservemobiel voor als ze weer eens is afgesloten door de telefoonmaatschappij.
Een andere beproefde methode is je zaken niet of half regelen en hopen dat het wel goed komt. Ook geen aanraader, weet student bedrijfskunde Henk Krewinkel (23) inmiddels uit ervaring. Omdat hij vaag iets had opgevangen over studenten en het ziekenfonds, maakte hij zich niet druk toen hij stopte met zijn bijbaantje. "Ik zat netjes in het ziekenfonds en dacht dat ik dat goed had geregeld." Er kwam wel een brief met de mededeling dat hij niet goed verzekerd was. "Maar je weet hoe dat gaat, je krijgt een brief, dan bel je een keertje op. Ik kreeg daarop nog een formulier opgestuurd, dus ik dacht dat het wel goed zat."
Dat bleek helaas niet zo. "En daar is een leuke regeling voor, als ze besluiten dat je misbruik hebt gepleegd, betaal je drie jaar lang 200 procent premie. En niet alleen bij je eigen verzekering, maar bij alle verzekeringen in Nederland en ook als je particulier wordt." Natuurlijk moest hij net toen zijn verzekering werd opgezegd naar het ziekenhuis. "En dat waren behoorlijk hoge rekeningen."

Verzekeringen
Het beste is het dan ook om je zelf te vermannen, eens goed in de papierenwinkel te duiken en alles goed te regelen. Maar wat moet je regelen?
Het belangrijkste zijn misschien wel de verzekeringen. Een uitwonende student heeft in elk geval vier nodig. Een ziektekostenverzekering, een inboedelverzekering, een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) en een ongevallenverzekering.
De WA heb je nodig als bijvoorbeeld je konijn de studieboeken van je huisgenoot opeet of als je de kraan laat openstaan en je waterschade bij de buren veroorzaakt. De WA is vaak het goedkoopst: meestal ben je nog verzekerd bij je ouders. De ongevallenverzekering, de verzekering die uitkeert als je iets naars overkomt door een ander, moet wel opnieuw worden afgesloten als je niet meer thuis woont.
Ook de inboedelverzekering moet je meestal zelf afsluiten. De inboedelverzekering vergoedt de waarde van de spullen in je kamer als ze worden gestolen of beschadigd raken door brand of water. Ook al staat je kamer voornamelijk vol met oude rotzooi, als je alles nieuw moet kopen, kan het bedrag aardig oplopen. Daarom is het vaak wel de moeite waard een inboedelverzekering af te sluiten.
Bij deze verzerkingmoet je op een paar dingen letten. Zoals het bedrag waarvoor je verzekerd bent en of zaken zoals de computer voldoende zijn gedekt. Ook is het handig om even uit te zoeken hoe het zit met spullen in gemeenschappelijke ruimte hebt staan. Tenslotte is het soms zo dat de verzekering alleen uitkeert als er bij een inbraak schade is aan de deur van je kamer en niet alleen aan de voordeur van het huis. Een extra slot is dan wel handig. Voor de ziektekostenverzekering heeft de overheid een aparte verzekering voor studenten geregeld, de Studenten Standaard Pakket Polis (SSPP). Deze particuliere polis is ongeveer net zo duur als een ziekenfondsverzekering, rond de 35 euro per maand. Je hebt er recht op als je hem aanvraagt binnen de eerste vier maanden dat je een studiebeurs ontvangt. Zodra je een vast bijbaantje krijgt, kun je in het gewone ziekenfonds. Stop je met het baantje, dan kun je zolang je studiebeurs ontvangt terug in de SSPP. Als je korter dan drie maanden werkt, kun je je SSPP houden en krijg je de premie later terug. Studenten die een aanvullende beurs krijgen, krijgen de premie van de SSPP vergoed. Voor de tandarts, fysiotherapeut en andere extra's moet je net als ieder aander aanvullend verzekeren.

Uitwonend
Naast de verzekering is er de papierwinkel van de Informatie Beheer Groep. Deze studiefinancieringverstrekker kan het je nog flink lastig maken. Zo wil de IBG graag weten of je echt uitwonend bent. Als je niet meer thuis woont, zorg dan ook dat je bij de gemeente op het juiste adres staat ingeschreven. Kan dit niet, verzamel dan bewijsstukken dat je echt uitwonend bent, anders is het gedaan met je beurs. Ook is het even opletten dat je niet teveel bijverdiend. Elk jaar stelt de IBG een maximumbedrag vast, verdien je meer dan wordt je gekort op je beurs.
Tenslotte is er nog de belastingdienst. Heb je een bijbaan, informeer dan goed of je iets moet betalen of geld terugkrijgt want dat kan ook het geval zijn (T-formulier). Ook de gemeente heft een aantal belastingen, zoals de onroerendzaakbelasting. Het goede nieuws hieraan is dat studenten soms in aanmerking komen voor kwijtschelding van de gemeentebelasting en recht hebben op de Zalmsnip. Als je aanspraak wilt maken op die laatste regeling moet je overigens snel zijn, want met ingang van het nieuwe jaar wordt die afgeschaft. Hiervoor moeten natuurlijk ook weer de nodige formulieren ingevuld worden.
Maar heb je alles doorgeworsteld en alles op orde, dan loont het vaak de moeite weet Henk Krewinkel. "Vorig jaar kreeg ik ineens een telefoontje van de buren, dat ze mijn kraan maar haddig dichtgedraaid. Ik dacht 'wat een raar telefoontje'." Bij thuiskomst bleek zijn flat onder water te staan, plus drie flats eronder. "Gelukkig bleek mijn WA-verzekering wel goed te zijn geregeld en heb ik dit niet hoeven te betalen."

BRON: Spits van maandag 6 september 2004 | Magreet van Beem
5705 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Edwin van het Bolscher

Edwin van het Bolscher is founder, developer en hoofdredacteur van 3dhype.

Populaire onderwerpen

Post Panic stopt

Blender onbereikbaar door DDOS aanval (update 4)

Substrate: De volgende revolutionaire stap in shaders

Kunstenbond maakt zich grote zorgen verkiezing

Blender weer bereikbaar, maar aanval nog gaande

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten