Account maken  Inloggen
thumbnail

Philips 3DTV voegt nieuwe dimensie toe

Door: Edwin van het Bolscher, 27 november 2004 Wetenschappers bij Philips hebben een methode ontwikkeld voor het maken van 3D-beelden, die een compleet nieuw niveau van spanning en realisme aan computergaming, video-entertainment en professionele imaging-applicaties toevoegt.

Met geavanceerde beeldanalysetechnieken wordt standaard 2D-videomateriaal in 3D-video omgezet. Bij deze 2D-naar-3D-conversie worden de individuele objecten die samen een beeld vormen geïdentificeerd en gemodelleerd in 3D. Hierna kan het beeld vanuit willekeurig standpunt opnieuw worden opgebouwd uit het 3D-model, met alle beelddetails van het origineel. Dit alles wordt in 'real-time' uitgevoerd, met een methode die binnen het bereik van betaalbare chips ligt. Philips 2D-naar-3D-conversie-technologie overwint hiermee het grootste obstakel voor de introductie van 3D-video, omdat het niet nodig is dat leveranciers apart 3D-materiaal maken.

Deze conversietechniek is uitstekend te gebuiken met een nieuwe, eveneens door Philips ontwikkelde, 3D-display-techniek. Meerdere kijkers kunnen tegelijkertijd, zonder hulpmiddelen een videobeeld ruimtelijk ervaren. Deze techniek is gebasseerd op de door Philips gepatenteerde lenticulaire lenstechnologie. De lenzen richten het locht van verschillende pixels in precies bepaalde richtingen, waardoor elk oog van de kijker een verschillende beeld ziet. Met de juiste pixel-informatie kan hiermee een natuurlijke ruimtelijke indruk worden gewekt.

Het door Philips ontwikkelde systeem produceert negen verschillende stereoscopische beelden, elk gezien uit een iets andere hoek, waardoor vanuit meerdere posities een opmerkelijke levensecht ruimtelijk beeld te zien is. Naast de 2D-naar-3D-videoconversie is er software ontwikkeld voor real-time content-rendering op het gebied van gaming, mobile, automotive en medische technologie.

Bron:medisch perspectief #7 - 10/2004, Uitgave van Philips Medical Systems
3516 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Edwin van het Bolscher

Edwin van het Bolscher is founder, developer en hoofdredacteur van 3dhype.

Populaire onderwerpen

Ainbo teaser-trailer

Joel Einhorn - Disney's Once Upon a Snowman

Ambassadors - ActieHelden

Blender 2.90 is beschikbaar

Nieuwe Intel Logo

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten