thumbnail

Pacman is 25 jaar geworden!

Door: Edwin van het Bolscher, 17 juni 2005 Voor een videospelletje is Pacman nogal oud geworden. De geest etende held met een onstuitbare lust voor puntjes is deze maand 25 jaar geworden. Vanaf 1980 is pacman tot op de dag van vandaag nog steeds na eindeloze opvolgingen en rip-offs een fel gele cirkel op het scherm.

Maar Pacman was toentertijd meer dan alleen een gele cirkel die puntjes op at. "Dit was het eerste spel waar de speler een personage bestuurde, in tegenstelling tot het besturen van objecten zoals tanks en missie basisen, speelden hij nu met een "levend" wezen." Vertelde Leonard Herman, auteur van Phoenix: The Rize and Fall of Videogames. "Het was iets waarmee de speler zich mee kon identificeren, zoiets als een held."

Het begon allemaal in Japan, waar Toru Iwantani, een jonge ontwerper in Namco, opeens inspiratie vond in een pizza waar een slice uit was. Puck-Man, noemde hij hem, was geboren. Maar omdat het woord "Puck" te veel op "Fuck" leek werd de naam al gauw veranderd in Pacman wanneer het uitkwam in de VS in 1980.

Er werden opvolgingen bedacht en al gauw ontstond er een complete Pacman familie: Mvr Pacman, junior Pacman en daarmee werden er zelfs tekenfilms over gemaakt. Er doken mensen op die een complete opsessie hadden voor Pacman en konden in 6 uur 256 levels uit spelen. Al gauw was er een populairiteit ontstaan die vooral kwam door de simpelheid van het spel. Het was een spel voor iedereen van elke leeftijd. Het was ook niet gebasseerd op geweld, het was een schattig klein cirkeltje waarmee iedereen zich kon identificeren in de pacman wereld.

Al met al is het een mijlpaal geweest voor de videospelletjes geschiedenis. Iedereen kent het, iedereen heeft het gespeeld. Een ere plaats heeft het zeker verdiend.
4193 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Edwin van het Bolscher

Edwin van het Bolscher is founder, developer en hoofdredacteur van 3dhype.

Populaire onderwerpen

Corridor Crew: vergeten Disney's Magic Prisma met Paul Debevec

Xsens: een beetje Silicon Valley in Enschede

Steeds meer bedrijven tegen AI

Substrate: De volgende revolutionaire stap in shaders

Post Panic stopt

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten