thumbnail

Standaard voor dual layer HD-DVD goedgekeurd door DVD Forum

Door: Edwin van het Bolscher, 22 september 2005 Toshiba en Clariant, zeg maar de concurrenten van Blu-Ray, hebben een voorstel ingediend voor een 30GB grote opslag voor de HD-DVD standaard dat goedgekeurd is door het DVD Forum. Volgend jaar zal het pas verkocht worden onder de consumenten, maar het zeker alweer goed nieuws om zoveel in 1 keer op te slaan op een glanzend schijfje. De drielaags disc is goed voor 45 GB, maar daar wordt op dit moment nog aan gewerkt.

De indelingen van de toekomstige DVD's zijn nog steeds niet gestandaardiseerd zeg maar. Er zijn hier twee grote partijen die om de standaard vechten, Blu-Ray (Sony) en HD-DVD (Toshiba, NEC). Het DVD Forum ondersteund HD-DVD, maar dat wil nog niet zeggen dat HD-DVD heeft gewonnen. Beide partijen doen hun best om onder de aandacht te komen. Blu-Ray discs worden binnenkort in gebruik genomen door Disney om daar films op uit te brengen, HD-DVD is de disc geworden voor Time Warner (Warner Bros en New Line) Universal en Paramount. 20th Centery Fox moet eigenlijk nog beslissen, maar doet niet moeilijk om op beide discs hun films uit te brengen.
Een oorlog om twee formaten kan misschien nog omzeild worden. Tot op heden heeft het nog niks opgebracht. Sony zegt al zelf niks te voelen voor twee formaten op de markt.
Op dit moment is er nog niets beslist. Het uiteindelijke formaat zal waarschijnlijk een mix worden van beide formaten, door het beste van beide partijen te kiezen. Maar kiezen schijnt bij dit nogal een probleem te zijn. Het lijkt alsof de geschiedenis zich herhaalt. Aangezien hetzelfde is gebeurd met VHS en Beta, ja we praten hier over videobanden. Tja, het blijven oorlogen, ze leren er nooit van.

Hopelijk komt er gauw een beslissing, want ik kan niet wachten om 30 GB op een schijfje te branden, neem nou backups, hardstikke handig.
6580 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Edwin van het Bolscher

Edwin van het Bolscher is founder, developer en hoofdredacteur van 3dhype.

Populaire onderwerpen

Corridor Crew: vergeten Disney's Magic Prisma met Paul Debevec

Steeds meer bedrijven tegen AI

Xsens: een beetje Silicon Valley in Enschede

Substrate: De volgende revolutionaire stap in shaders

Post Panic stopt

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten