thumbnail

Sony koopt Amsterdamse gamesfabrikant Guerilla

Door: Edwin van het Bolscher, 8 december 2005 AMSTERDAM - Het Amsterdamse bedrijf Media Republic verkoopt zijn gamesdivisie Guerilla aan Sony Computer Entertainment Europe (SCEE), onderdeel van het Japanse elektronicaconcern Sony. Guerilla is de ontwikkelaar van het succesvolle schietspel Killzone voor Sony's spelcomputer PlayStation.

Media Republic en Sony maakten de verkoop van Guerilla woensdag bekend. Financiƫle details over de transactie worden niet verstrekt.


Guerilla maakte Killzone exclusief voor Sony. Sinds de introductie van het spel in november vorig jaar zijn er wereldwijd bijna 2 miljoen exemplaren van verkocht. Het gaat daarmee door als het meest succesvolle computerspel dat ooit door Nederlanders is ontwikkeld en als een van de best verkopende games van Sony. De prijs van Killzone ligt inmiddels rond de 50 euro.

Bij Guerilla, dat blijft gevestigd aan de Herengracht in Amsterdam, werken circa honderd mensen. Zij komen in dienst van Sony. De gamesfabrikant werkt momenteel aan een versie van Killzone voor de nieuwe spelcomputer van Sony, PlayStation 3. Die komt in de loop van het volgend jaar op de markt.

Media Republic gaat met 45 mensen verder als mediabedrijf, dat onder meer producten ontwikkeld voor televisiezenders en adverteerders. Daarnaast blijft het bedrijf actief als ontwikkelaar van spelletjes, maar dan voor internet en mobiele telefoons. "Wij zien daar enorme groeikansen. Door de verkoop van Guerilla beschikken we over voldoende middelen om te investeren in de nieuwe producten ", zei Bas Verhart van Media Republic in een toelichting. Hij is samen met internetondernemer Michiel Mol een van de tien oprichters en eigenaren van Media Republic.

Guerilla is volgens Verhart beter uit bij Sony. "De ontwikkeling van games voor spelcomputers is een zeer gespecialiseerde business, die meer past bij marktleider Sony."
5878 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Edwin van het Bolscher

Edwin van het Bolscher is founder, developer en hoofdredacteur van 3dhype.

Populaire onderwerpen

Bruisend festival Exposure presenteert nieuwe lichting creatief talent van HKU

Wil je niet dat Meta AI traint met jouw gegevens? Kom in de benen!

Blenderheads Episode 6, toekomst Blender

Laat horen wat jij vindt van de verplichte AOV voor ZZP'ers

Steeds meer bedrijven tegen AI

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten