thumbnail

Nederlandse Gamedagen 18 t/m 26 november

Door: Sjaak, 15 maart 2006 Nederland begint zich te ontpoppen als een echt game land. Na 2 studios die groot zijn geworden/worden in de internationale gamemarkt, is er nu een gehele week in Utrecht geweid aan games of De Nederlandse Gamedagen. De Gamedagen laten Nederland onder anderen zien welke belangrijke rol zowel het "entertainment" als het serious gaming in de wereld spelen.

Bij gaming wordt nog te vaak alleen aan computergames voor jongeren gedacht. Het heeft echter een veel grotere maatschappelijke, economische en culturele impact. In toenemende mate gamen andere leeftijdsgroepen ook. Bovendien omvat gaming serieuze toepassingen zoals het opleiden en het trainen van mensen in de zorg, in het onderwijs, bij hulpdiensten en in de industrie.

Utrecht, 13 maart 2006 – Van 18 t/m 26 november staat Utrecht volledig in het teken van gaming. Dan vindt in het centrum van de stad voor de tweede maal het evenement De Nederlandse Gamedagen plaats. Gaming is een snel groeiende industrietak waarin ons land een belangrijke rol in speelt. De Nederlandse gamingindustrie is op dit moment al goed voor bijna een miljard euro omzet als je de verkoop van games meetelt. Bovendien zijn de universiteit Utrecht en de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht wereldwijd toonaangevend in dit vakgebied.

Programmadirecteur Seth van der Meer: “De Gamedagen zijn het Europese podium op het gebied van gaming voor bedrijven, professionals, wetenschappers en voor het grote publiek. De Gamedagen onderstrepen de leidende rol die Nederland in dit vakgebied speelt. Die leidende rol is ondermeer belangrijk omdat het mensen met een creatief beroep zoals vormgevers, musici en scriptschrijvers, een heel mooi toekomstperspectief biedt”.

Impact van gaming
Bij gaming wordt vaak gedacht aan computergames voor jongeren. Het heeft echter een veel grotere maatschappelijke, economische en culturele impact. In toenemende mate gamen andere leeftijdsgroepen ook. Bovendien omvat gaming serieuze toepassingen (het zogenaamde serious gaming) zoals het opleiden en het trainen van mensen in de zorg, in het onderwijs, bij hulpdiensten en in de industrie. Geavanceerde simulatietechnologieën worden toegepast voor het optimaliseren van bijvoorbeeld verkeersstromen en om de maatschappij zo goed mogelijk voor te bereiden op rampen en andere crisissituaties. De Gamedagen richten zich zowel op de serieuze als op de entertainment kant.

De Gamedagen worden breed ondersteund door de Nederlandse gamingindustrie. Adviseur van de Gamedagen en Zylom Directeur Erik Goossens: “Zylom is een leidende Europese ontwikkelaar van computergames en voor ons bedrijf zijn de gamedagen hét podium waarop we de impact van gaming willen laten zien. Een geweldig voorbeeld is dat al veel ouderen hun geheugen trainen door middel van het spelen van onze games. Het opmerkelijke is alleen dat binnen die doelgroep eigenlijk niemand het van elkaar weet”.

“Een ander goed voorbeeld is de snelle opkomst van de vernieuwende Game Art stroming”: zegt Rogier Smit, Executive Vice President van Playlogic, een internationaal snel groeiende Nederlandse uitgever van games. Smit: “Gaming is tegenwoordig bij uitstek de manier waarop het grote publiek zich laat inspireren door moderne kunstenaars”.

Onderzoekscentrum
4504 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Sjaak

Populaire onderwerpen

Corridor Crew: vergeten Disney's Magic Prisma met Paul Debevec

Xsens: een beetje Silicon Valley in Enschede

Post Panic stopt

Steeds meer bedrijven tegen AI

Substrate: De volgende revolutionaire stap in shaders

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten