thumbnail

The Golden Compass

Door: Edwin van het Bolscher, 9 juli 2007 New Line Cinema is nu druk bezig met The Golden Compass. The Golden Compass wordt in de trailer vergeleken met Lord of the Rings om critici voor te zijn, omdat het verhaal ook om een reis gaat met een gezelschap. En nee, hierin worden geen trollen, orcs, hobbits of spoken hergebruikt. Het is een compleet ander verhaal, waar dit keer geen trol in voor zal komen.

The Golden Compass gaat over een Alethiometer, een apparaat uniek in zijn wereld. De Alethiometer vertelt de waarheid en wordt geschonken aan een meisje van 12, genaamd Lyra. Lyra woont in een wereld die erg op de onze lijkt, in een parallel universum. Veel zou ons bekend voorkomen - de continenten, de oceanen, Brittannie, Noorwegen en de Noordpool... veel is ook verbijsterend anders.


In Lyra's wereld leeft de ziel van een mens buiten diens lichaam in de gedaante van een demon, een sprekende geest in de vorm van een dier die hen vergezelt op hun levensweg, altijd dichtbij hun lichamelijke helft. De demon van een kind kan elke vorm aannemen die het oneindige potentieel van een kind opwekt. Echter, naarmate een mens ouder wordt, neemt hun demon langzamerhand een vaste vorm aan die is afgestemd op hun karakter en aard. De band tussen mens en demon is uitermate krachtig - in de wereld van Lyra zou de afwezigheid ervan als een vreselijke verminking worden beschouwd - hiermee luchthartig omspringen is dan ook absoluut taboe.


De film is gebasseerd op Northern Lights, het eerste deel van de succesvolle en bekroonde triologie (ja, je leest het goed) His Dark Materials van de Britse schrijver Philip Pullman. Het boek is in het Nederlands verschenen onder de titel Het Noorderlicht en maakt deel uit van de triologie Het Gouden Compas.
5545 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Edwin van het Bolscher

Edwin van het Bolscher is founder, developer en hoofdredacteur van 3dhype.

Populaire onderwerpen

Corridor Crew: vergeten Disney's Magic Prisma met Paul Debevec

Post Panic stopt

Substrate: De volgende revolutionaire stap in shaders

Steeds meer bedrijven tegen AI

Interview met Justin van der Lek - Weta Digital

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten