thumbnail

Beowulf

Door: Edwin van het Bolscher, 26 juli 2007 De film Beowulf zal binnenkort op de witte doeken verschijnen. Iets bijzonders is het wel, want de film is compleet CG met acteurs als Angelina Jolie, Ray Winstone, Anthony Hopkins, John Malcovick en Robin Wright Penn. De stemmen zijn dan origineel, maar het uiterlijk van de karakters komen ook overeen.

Het verhaal:
Beowulf is een Oudengels heroïsch, episch gedicht, geschreven in de allitererende versvorm. Het gedicht verhaalt over de strijd van Beowulf tegen het trolachtige monster Grendel. Dit monster tiranniseert al twaalf jaar lang Heorot, de grote zaal gebouwd door Hrothgar, koning der Denen. Als Beowulf, neef van koning Hygelac der Geats, hoort van de moorden gepleegd door Grendel, schiet hij te hulp met veertien van zijn mannen. Beowulf en zijn gevolg overnachten in Heorot, en in het holst van de nacht valt Grendel aan. Ook nu weer verrast hij een van de slapende mannen, rijt hem open en verslindt hem geheel. Als hij ook Beowulf wil grijpen, weet deze hem in een gevecht te doden. Later rekent hij ook nog af met Grendels moeder. Aan het eind van het verhaal, wanneer hij zelf koning der Denen is, moet hij het tegen een vuurspuwende worm (een draak) opnemen, die hem echter doodt.

Leuk om te weten is dat Tolkien het originele Beowolf verhaal gebruikt heeft om zijn Lord of the Rings te schrijven. Het volk van Rohirrim was dan direct verbonden met Beowolf. Ook was het een inspiratie voor het boek: Eaters of the Dead, die later werd verfilmd met Antonia Banderas, genaamd 13th Warrior.
5633 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Edwin van het Bolscher

Edwin van het Bolscher is founder, developer en hoofdredacteur van 3dhype.

Populaire onderwerpen

Corridor Crew: vergeten Disney's Magic Prisma met Paul Debevec

Xsens: een beetje Silicon Valley in Enschede

Post Panic stopt

Steeds meer bedrijven tegen AI

Substrate: De volgende revolutionaire stap in shaders

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten