thumbnail

Adobe Photoshop CS4 gaat op de GPU

Door: Edwin van het Bolscher, 25 mei 2008 GPU acceleratie zal de volgende grote stap zijn in softwareontwikkeling. Voor een te lange tijd hebben we ons vast geklampt op programmeren dat afhing van de CPU, dat acceleratie met nieuwe CPU's meebracht, maar een vertraging met het uitbrengen van nieuwe software. Zelfs wanneer Photoshop multi-core CPU's ondersteund, was het een van die applicaties die nogal tijd in beslag namen. Zeker wanneer je als professioneel gebruiker werkt met grote afbeeldingen, dan was je wel bekend met 'Het koffie-automaat-moment', wat precies omschrijft hoeveel tijd je kwijt bent wanneer je een grote afbeelding opent, of een filter toepast.

Maar er is een hele effectieve oplossing aan de horizon, een oplossing die het meer effectief is dan welke vernieuwing dan ook in de laatste 14 jaar van het ontwikkelen van Photoshop. Tijdens een demonstratie was Adobe Creative Suite Next, genaamd Stonehenge, die GPU en Physics gaat ondersteunen in zijn bestaande multi-core ondersteuning.

Photoshop zal qua snelheid gaan lijken op Google Picasa http://picasa.google.com . Die al een tijd de GPU gebruikt om afbeeldingen te bewerken. Photoshop heeft nu ook de tool waar Painter zich van Photoshop onderscheidde, de canvas rotatie tool.

Het zal in ieder geval niet lang meer duren wanneer de volgende Photoshop zal verschijnen. Ze verwachten het op 1 oktober dit jaar uit te brengen.

Edit:
Echter blijft dit verhaal niet helemaal waar. Het ging in werkelijkheid om nieuwe features in een toekomstige versie van Photoshop. CS4 blijkt niet op 1 oktober uit te komen, dit was een datum die volledig uit de lucht was gegrepen.

3774 Views
Blijf op de hoogte! Ontvang insprirende artikelen, tutorials, tips, nieuws, vacatures en ontwikkelingen in je mailbox.
 Abonneren

Over de auteur

Edwin van het Bolscher

Edwin van het Bolscher is founder, developer en hoofdredacteur van 3dhype.

Populaire onderwerpen

Corridor Crew: vergeten Disney's Magic Prisma met Paul Debevec

Steeds meer bedrijven tegen AI

Substrate: De volgende revolutionaire stap in shaders

Xsens: een beetje Silicon Valley in Enschede

Post Panic stopt

Vrienden van 3dhype:
  Populaire projecten