Red
Compositing / 14 jaar geleden
Afbeelding distorten met motion vectors Hoi,

Ik heb te veel tijd verspild door te proberen een afbeelding op iemands hoofd (life action, geen 3d) te compositen met motion trackers. Door motion blur, te weinig en slechte trackers en de driedimensionale beweging van dit hoofd gaat dit voor geen meter. Ik kan ook geen goede 3d matchmove krijgen om de texture op een 3d stand-in te plaatsen.

Toen dacht ik aan die vector-based motion blur voor 3d scènes. Als ik nu de beweging omzet naar vectors met motion estimation (zoals bij mpeg compressie), kunnen die vectors dan gebruikt worden om een afbeelding zo te distorten alsof het op het gezicht zit?

Of technische details achterwege gelaten: Als je motion vectors hebt om blur mee te maken, kan je die zelfde vectors dan gebruiken om een afbeelding op de bron van de vectors te compositen?

Ik zoek een truukje.
 Like
Volg
 Reageer
Nog 12 reacties weergeven
Red
Wat interessant en stom dat ik dat niet eens wist. Ik vouw vaak modellen uit om die texture erop te krijgen, maar heb er eigenlijk nooit over nagedacht hoe dat zit. Ik had ook helemaal niet gedacht om zo te werk te gaan maar het klinkt heel geschikt.

Ik zou dus mijn vectors om moeten zetten naar UV data. Nu heb ik wel het probleem dat ik macroblock vectors heb. Het is vrijwel onmogelijk om pixelprecies vectors van een willekeurig filmpje. Dus ik moet de rest interpoleren. Ik denk dat ik hiervoor wel een oplossing kan vinden.

Maar als ik het goed begrijp moet ik ook voor deze manier de integraal van elk frame zien te berekenen. Ik zal even een rondje googlen om te zien of ik hier een oplossing voor kan vinden.
 14 jaar geleden
ArnoB
beter laat dan nooit 😄

volgens mij zoek je Furnace van the Foundry.
Furnace is de vector techniek waar ook MPEG op is gebaseerd.
Dit is echter zeker niet heilig en levert in het beste geval zo'n 80% resultaat op.
Als je materiaal zo slecht is dat gewone trackers als niet blijven staan dan geef ik je weinig kans met vectoren maar misschien is 't beter dan niks.

Heb je trouwens met 3D Equalizer geprobeerd te tracken?
 11 jaar geleden
Ralf
4 jaar geleden kwam deze topic, 2,5 jaar geleden maakte jij je account... en nu geef je hierop je eerste post....
....
hmmmm
....
Ben jij misschien een soort tijdreiziger, Arno? :P

,
,
 11 jaar geleden
3ddy
Arno is Compositor in Nuke en werkt onder andere bij de Film Academie in Amsterdam. Hij is heel druk 😄
 11 jaar geleden
Red
Zo, ik had even nodig voordat ik mijn wachtwoord weer wist!

Misschien is Furnace precies wat ik 4 jaar geleden zocht. :P Maar als ze 20 kilometer text en een paar afbeeldingen die totaal niet aangeven wat deze plugin doet op de productpagina hebben staan, dan wordt ik er niet warm van.

Ik denk trouwens dat motion vector distortion niet iets is waar we een commerciële oplossing voor moeten willen zoeken. De beste detectie zit in open source codecs als X264. Er zijn prachtige plugins voor AviSynth, alleen haast geen documentatie en support. En het opzoeken van de vectors gaat tegenwoordig zo ogenschijnlijk makkelijk, mijn Philips HD TV zet 25 FPS om naar 100 FPS. Dat is tegenwoordig niets nieuws, en het is discutabel of de films er fijner van worden wat het 'filmgevoel' ontbreekt. Maar wat daar in slowmotion gebeurt, 3 frames interpoleren op de motionvector tussen twee frames, gebeurt *blijkbaar* zo makkelijk en ik betrap dat ding nooit op duidelijke foutjes.

Bij belachelijk veel beweging zie je dan weer wel dat hij er even geen 100FPS van kan maken.

Maar goed, ik zoek even niets nu, ben nu even aan het werk in de schoenen van een programmeur. 😊
 11 jaar geleden